// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Kenn Mortensen: Flere post-it monstre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Billedbog

John Kenn Mortensen: Flere post-it monstre

Skrevet af den 18. november 2012 – 07:32Ingen kommentarer

Sære, dystre, uhyggelige og lidt komiske på samme tid. Sådan er monstrene, som John Kenn Mortensen har begået på post-its. Måske er sælsom det bedste ord for hvad de er?

Her er masser af tænder og store, tomme øjne at blive både betaget af og bange for, men sært nok virker mange af monstrene som om de bare iagttager, som om de venter på at noget skal ske. Måske venter de på at blive opdaget af de børn, der er med på nogle af tegningerne og dermed at blive gjort virkelige for opdageren?

Tegningerne er med andre ord ikke fulde af action, men de indeholder alligevel allesammen et element, som sætter fantasien igang, hvadenten det nu virker som om monstret eller barnet i tegningen har overhånden. For tegneren lader ikke kun monstrene virke som en trussel for børn, på hans post-its kan børn også være en trussel for monstrene. Og på andre tegninger er der bare en fornemmelse af sameksistens mellem monstre og børn, uden noget truende element. Denne forskel i intentioner gør, at tegningerne som helhed ikke mister tiltrækningskraften efterhånden som man kigger bogen igennem, for ingen af tegningerne giver det samme indtryk.

Alle tegningerne er som titlen siger nedfældet på post-its og der er kun brugt sort til at tegne dem med. Det hjælper med til at holde monstrene i den dystre ende, for masser af farve havde gjort dem mere komiske og mindre dystre, og det havde fjernet et interessant moment. Brugen af post-its som format giver tegningerne karakter af at være en eftertanke fra tegnerens side, som om han har taget det nærmeste stykke papir og lavet kruseduller på det i forbifarten. Men det i sig selv virker også som en reminder om, at det uhyggelige kan lure selv i det dagligdags og ubetydelige, i de ting vi ikke tænker ret meget over.

Bogen om post-it monstrene er lidt som en pixi-bog, den er hurtigt læst (eller gennemset). Men der er så meget karakter i monstrene, at jeg vender tilbage til bogen og kigger på tegningerne, for hver gang ser jeg noget nyt, og det i sig selv er fascinerende. Her er link til bogbloggers anmeldelse af den første post-it monstre bog.

John Kenn Mortensen, Flere post-it monstre, Forlaget Aben Maler, Oktober 2012

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.