// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Middelboe Christensen: Begejstring og brutalitet. En guide til anmelderens rolle.
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Opslagsværk

Anne Middelboe Christensen: Begejstring og brutalitet. En guide til anmelderens rolle.

Skrevet af den 8. oktober 2012 – 09:01Ingen kommentarer

Ja, så er det nu du skal spidse øre/øjne, for det her vedkommer i høj grad net-anmeldelsen og dig som læser! Med fart over feltet indrammer Dagbladet Informations teater- og balletanmelder Anne Middelboe Christensen kunstanmelderens tilsidesatte og kritiske rolle i et dagbladsspil, hvor der er hård kamp om spaltepladsen.

Desværre ser det ud til, at det er anmeldelsen, der bliver taberen i det spil, så der er god grund til at sætte fokus på området. Det gør forfatteren i denne kompakte bog Begejstring og brutalitet med en praktisk første del, som indeholder en status ikke kun over den aktuelle situation for kunstanmelderne i den danske presse, men også over det at være anmelder, og hvad den rolle indeholder. Herunder bliver nettets rolle også berørt.

For det lader til, at anmeldelserne forsvinder fra de knitrende avissider for så at dukke op på pc-skærmen. Og hvad så tænker du måske – er det ikke den (formidlings)vej det meste tager retning mod? Jooo men – forfatteren indkredser unægtelig et overset og aktuel emne i en informationsbombarderet global virkelighed. For hvad sker der med anmeldelsen, anmelderne og læserne, når der sker sådan et spring? Det ville vist gå temmelig meget ud over både form og fylde, hvis jeg skulle svare (hvilket jeg heller ikke er sikker på, jeg overhovedet kan), men jeg håber, det kan sætte lidt gang i en debat om, hvad anmeldelsen betyder, også for dig.

Udover at være debatskabende byder bogen også på et undervisningsrettet afsnit, som giver et indblik i, hvordan man skriver en anmeldelse. Der gives også en morsom karakteristik af syv forskellige anmelder-personligheder og den elskede og hadet stjerne-karakterskalaen. Desuden indeholder bogen en skematiseret og grundig gennemgang af anmeldelsen og anmeldere for hvert århundrede, og hvad der må have været et overordentligt tidskrævende studie i anmeldelser af Jeppe på Bjerget, som giver et historisk indblik/overblik af anmeldelsen som genre.

Jeg får lyst til at sige kvadratisk, praktisk, god med associationer til Rittersport chokolade. Kvadratisk er den dog ikke, men både praktisk og god kan man sagtens kalde den. En lille lækker chokoladehapser af en slags studiebog mellem de ellers tørre rugbrødsmadder. Praktisk og god, fordi den skaber et godt overblik og er tilgængelig på mange niveauer. Det er dog ikke helt til at blive klog på, hvad bogen er for en størrelse, fordi den indeholder mange forskellige aspekter af kunstanmelderens rolle, og det har den også måtte tage nogle slag for. – Men, jeg synes til gengæld, at den er vigtig, fordi den er debatterende, inspirerende og ikke mindst morsom, for hun tør bryde nogle rammer. Er appetitten efter debat vagt, så smid en kommentar.

Anne Middelboe Christensen, Begejstring og brutalitet, En guide til anmelderens rolle, Informations Forlag, 141 sider, Maj 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.