// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter L. Bergen: Jagten på Osama
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Historie

Peter L. Bergen: Jagten på Osama

Skrevet af den 25. september 2012 – 14:20Én kommentar

Der skulle gå 10 år fra tvillingetårnene i New York sank i grus, til USA fik ram på terrorangrebets egentlige bagmand, al-Quadalederen Osama Bin Laden. På trods af den mest intense menneskejagt i historien, lykkedes det ham gang på gang at undslippe. Men 1. maj 2011 kom den nationale forløsning, og amerikanerne kunne juble over, at elitesoldater fra Navy Seals havde dræbt ham i hans store hus uden for Abbottabad i Pakistan.

Jagten, frustrationerne og de mange nervepirrende øjeblikke er beskrevet intenst og medrivende af CNN-journalisten Peter L. Berger. Det er ganske enkelt amerikansk historieskrivning, når den er bedst. Kilderne er både beslutningstagere, terrorister, militær- og efterretningsfolk samt andre journalister. Vurderinger, udsagn og hændelsesforløb synes grundigt dokumenteret med en litteratur- og kildeliste på 11 sider og 70 sider underbyggende noter.

Bergers fortælling om jagten på Osama er i det store hele bygget kronologisk op, og starter med en af Bush-administrationens store fejltagelser. I efteråret 2001 havde amerikanerne angiveligt Osama inden for rækkevidde i Tora Tora-bjergene i Afghanistan. Men forsvarsminister Rumsfeld afviste at indsætte elitesoldater, og man måtte nøjes med at arrestere 30 af Osamas livvagter, da de nåede frem til Pakistan. Bin Laden forblev i de afghanske bjerge efter hårde kampe, godt nok med amputeret organisation, men i live. Amerikanerne koncentrerede i de næste fem år eftersøgningen i de svært fremkommelige bjergegne på grænsen mellem Afghanistan og Pakistan, men fuglen var væk.

I 2006 blev der skiftet strategi, idet man var mere og mere overbevist om, at Osama gemte sig i en by. Efter grundige studier af bl.a. andre spektakulære menneskejagter satte man ind på fire områder; Osamas familie, hans kurér, hans kommunikation med ledere i al Qaeda og videoer og anden kommunikation i medierne. Et efter et døde sporene ud, for Osama og hans omgangskreds var ekstremt forsigtige. Det blev dog hans personlige kurér Abu Ahmed al-Kuwaiti, der sporede amerikanerne ind på den mystiske, store fæstningslignende bygning i Pakistan.

Trods en flere måneder lang minutiøs overvågning lykkedes det aldrig at identificere Bin-Laden med 100 procent sikkerhed. Fiaskoen fra Somalia og Carters ulykkelige forsøg på at befri gidsler i Teheran hang som mørke skygger over arbejdet med at finde og likvidere terrorlederen, og det var ikke en enig ledelse, der gav grønt lys til indsættelse af Navy Seals. Præsident Obama satsede, og han vandt.

Peter L. Bergen, Jagten på Osama – ti år i hælene på bin Laden, 364 sider, Jyllands- Postens Forlag,
Oversat af Niels Ivar Larsen, 2012.

Én kommentar »

  • Jacob siger:

    Jeg synes nu stadig det er besynderligt påfaldende, at der aldrig blev givet ordentlig dokumentation for Osamas likvidering. Alle verdens største terrorister / diktatorer er blevet hængt ud i livløs tilstand på den ene eller anden måde men ikke Osama. Med foliehatten på, og velvidende at osama allerede i 2001 var livnødvendigt afhængig af ugentlig dialyse, kunne man ikke lade være at have konspiratoriske tanker.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.