// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rajaa Alsanea: Pigerne fra Riyadh
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Rajaa Alsanea: Pigerne fra Riyadh

Skrevet af den 22. april 2009 – 08:00Én kommentar

Her er den forbudte bog. Bogen der oprindeligt blev forbudt i Saudi Arabien og måtte udgives i Libanon. Bogen der i kopier fra det sorte marked blev smuglet ind i Saudi Arabien og blev en stor succes, som snart spredte sig til resten af Mellemøsten og senere den vestlige verden. Bogen som nu også er oversat til dansk.

“Pigerne fra Riyadh” giver os vesterlændinge et godt indblik i, hvad det vil sige at være en forelsket ung kvinde i det konservative og mandsdominerede samfund Saudi Arabien. Det er en spændende og relevant bog, der på samme tid afliver og bekræfter mine fordomme. Det er en bog, der beskriver et samfund som styres af religiøse regler, hvor kodeordet er ære, og hvor alle vogter på alle. Men det er også en bog om forelskelse, venskab, mode, hemmelige fester og shoppeture til London.

Bogen er bygget op omkring en kvinde i 20´erne, der anonymt sender mails ud til en tiltagende større skare af læsere om sine veninder og deres liv. Vi stifter således bekendtskab med 4 kvinder i 20´erne og deres liv, tanker og følelser. Sammen med pigerne oplever vi den første forelskelse og den første kærestesorg. Kærestesorg, når det går op for Sadeem, at Firas som hun gennem 3 år har knyttet sig til, skal giftes med en anden kvinde, en kvinde hans familie har valgt til ham.

Senere i bogen bliver en af veninderne fravalgt til fordel for “den anden kvinde”. Gamrah oplever udmygelsen ved, at hendes ægtefælle Rashid forlader hende – trods det faktum at familiens ære bliver sat på spil – for i stedet at vælge kærligheden. Kærligheden i form af den kvinde, som han har dannet par med i flere år inden ægteskabet med Gamrah.

Udover skildring af den svære og umulige kærlighed, hvor ægteskab handler om hvad der er bedst og praktisk og langt fra altid har noget med kærlighed at gøre, er bogen samtidig en fortælling om rige, veluddannede og smukke kvinder, der heller ikke selv kan vælge veninder eller arbejde. Et arbejde som studievært på en større tv-station er for eksempel ikke en mulighed – trods det faktum, at hun har de faglige kvalifikationer der skal til. Et sådant job mener hendes far ikke er passende. Datterens ansigt skal nemlig ikke kunne ses af venner og familie på skærmen.

Til trods for at der er tale om et samfund, hvor ugifte mænd og kvinder ikke må omgås og hvor kærlighed ikke anerkendes førend der er indgået aftale om ægteskab, er der masser af forelskelse og kærlighed i “Pigerne i Riyadh”. Det forelskede hjerte finder vejen til manden via mobiltelefoner, cyberspace, og hvis kvinden er rigtig dristig: via et arbejde eller på studiet.

Det er en rigtig fin bog, som bestemt kan anbefales. Det er formentlig en bog, der også her i landet vil blive omtalt. Og det fortjener den.

Rajaa Alsanea er født i 1982 og bor i øjeblikket i Chicago, hvor hun læser til specialtandlæge. Hun er vokset op i en familie af læger og tandlæger. “Pigerne fra Riyadh” er hendes debutroman.

Rajaa Alsanea, Pigerne fra Riyadh, Forlaget Borgen, April 2009, 308 sider, Dansk udgave oversat fra engelsk af Annelise Schønnemann.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.