// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Foenkinos: Delikatesse
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

David Foenkinos: Delikatesse

Skrevet af den 19. september 2012 – 07:02Ingen kommentarer

Delikatesse er en moderne og meget sukkersød fortælling over temaet “meget smuk kvinde møder kedelig og ikke særlig smuk mand.”

Den meget smukke Natalie er blevet enke efter at hun har mistet sin fantastiske mand. Den første godt en tredjedel af bogen handler om deres forelskelse og om deres tid sammen som en ualmindeligt lykkeligt og harmonisk par. De første år efter at han døde, har hun savnet ham meget og ikke været interesseret i andre mænd. Men så en dag ta! da! dukker en mand op på hendes kontor. De er begge ansat i den svenske virksomked Ikea på et stort kontor i Frankrig. Egentlig er hun hans chef, men hun har ikke tidligere lagt mærke til ham. Han er koldset, indadvendt og anonym i sit udseende. Den dag han dukker op på hendes kontor med sagsakterne på sagsnummer 114 under armen kommer hun til at kysse ham for derefter at sende ham afsted igen.

Og det øjeblik hun kysser ham er han solgt! I et sådant omfang at det omhyggelige menneske han er, helt glemmer koden til dørkoden, da han senere samme dag kommer hjem. Natalie derimod er undrende overfor sin handling og kan ikke forstå hvorfor hun kyssede ham. I dagene derefter vimser han rundt på gangen i håbet om at se hende igen. Natalies chef synes også at hun er en smuk og dejlig kvinde, og da det kommer ham for øre, hvad der måske er ved at ske, forsøger han at få manden (Markus) forfremmet til en stilling i Sverige.

Markus er tydeligt både forelsket og fascineret af den smukke kvinde, og det ender med at han hovedkuls siger jobbet op og følger med hende på en rejse hjem til hendes bedstemor. Han kravler sågar i mudder på alle fire for at nå om til hovedøren i bedstemoderens gamle hus. Men han bliver skam også belønnet for sin indsats et par timer senere hvor han “klædte hende af, og hendes hjerte bankede med en ukendt kraft”.

Heldigvis bliver lidt af sødmen fortyndet af forfatterens humor, når han blander sig i fortællingen og i form af fodnoter giver faktuelle oplysninger om madlavning eller togtider med et skævt smil. Andet steds kan man i den direkte tekst høre forfatterens holdning til væg-til-væg tæpper. Noget han putter i kategorien Afskyelige produkter.

Bogen er oprindelig skrevet på fransk og noget formel i sproget. Personerne tiltaler hinanden med “De” og er meget høflige, hvilket virker gammeldags og lidt stift for os danskere, der oftest benytter os af et langt mere løssluppent sprog.

Er du meget romantisk anlagt og kan du tåle knasende sød kage med glasur er Delikatesse lige noget for dig. For mig hvinede det alt for meget i tænderne.

David Foenkinos, Delikatesse, Forlaget Hr. Ferdinand, 336 sider, September 2012, Oversat fra fransk af Agnete Stjernfelt.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.