// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » 1950´erne – Golden Days 2012
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

1950´erne – Golden Days 2012

Skrevet af den 16. oktober 2012 – 07:45Ingen kommentarer

Hvad er det, der fascinerer ved 1950’erne? Det grå og triste samfund med sine normer om, hvad man kunne eller ikke kunne? Og hvor også hænderne rent åndeligt skulle ligge oven på dynen. Eller er det den spæde begyndelse på de absolut bedre 1960’erne, som havde sit afsæt i slutningen af 1950’erne? Eller der det nøjsomheden, der fascinerer?

Jeg var fem år, da 1950’erne startede og 15 år, da de sluttede og på vej ud i arbejdslivet. Så jeg har gjort turen med. Min tur havde udgangspunkt i Københavns indre by med det endnu ikke helt udsanerede kvarter med Adelgade, Prinsensgade og Borgergade lige om hjørnet. Anden Verdenskrig havde sat en stopper for saneringen af kvarteret, men den kom i den grad i gang i 1950´erne.

København var grå og trist. Når enten min morfar eller far var arbejdsløs, var jeg nogle gange med til kontrol, hvor de arbejdsløse stod i lange køer for at få et stempel i fagforeningsbogen, som tegn på, at de bestemt med et nyere begreb ”stod til rådighed for arbejdsmarkedet”. Mit udbytte var som regel en citronsodavand. Senere stod den på skolegang, hvor lærerne havde det svært med retskrivningsreformen. Og hvor hovedet var noget, de kunne slå på.

”1950´erne” er udgivet i anledning af Golden Days 2012, som valgte årtiet til en lang række arrangementer, hvor 1950’erne enten blev vist frem i form af tidens boligbyggeri eller gennemgået i mange foredrag. Et godt initiativ.

At tage fat på ”1950´erne” er prisværdigt. Det er med til at bringe årtiet hen og ned, hvor det hører hjemme. Bogen sætter yngre årganges fascination af årtiet på spidsen. Bogen rummer erindringer fra Hanne Reintoft, Hans Hertel, Klaus Rifbjerg og Maria Marcus, der alle var voksne i 1950’erne.

Deres bidrag er værd at læse. Hanne Reintofts ”Svundne tider” står stærkt: Om at være udeboende på værelse hos en sur værtinde, om sin uddannelse og det at være ung i 1950’erne og om arbejdet som socialrådgiver med rådgivning af unge, der var rendt ind i en uønsket graviditet, boliger i husvildebarakker, druk og afvænning m.m. Hendes bidrag er bogens pris værd.

I tilgift får du også Klaus Rifbjergs ”En dansker i New York”, hvor han skriver om sit år som studerende i guds eget land, som lå langt væk fra Danmark både i afstand og velfærd. Mere tilgift er Hans Hertels beretning ”En rekrut fra 57 – den kroniske uskylds tid”, hvor han fortæller om skolegang, skoleblade, værnepligt, koldkrigshysteri, problemfilm, skadelige tegneserier og autoritetstro. Det fjerde vidne fra 1950´erne er Maria Marcus ”Stilhed før stormen”, betegner 1950´erne. som dengang alting skete for hende. Hun skriver om blandt andet seksualitet. Om normer for hvad man skulle og endelig ikke måtte. Især var det meget vigtigt at passe på sit rygte.

Så tyr jeg til at citere fra forlaget: Desuden fortæller journalisten Pernille Stensgaard om hverdagsliv, forbrug og boligbyggeri i de nye forstæder, historikeren Nils Arne Sørensen fortæller om amerikaniseringen af det danske samfund, historikeren Rasmus Mariager om den kolde krigs Danmark i 1950´erne, og kulturforskerne Michael Fjeldsøe, Morten Michaelsen, Jens Tang Kristensen og Liza Burmeister Kaaring beretter om kulturlivet i perioden, da kunst igen blev med stort K – samtidig med at Morten Korch fejrede store folkelige triumfer.

Teksterne, billederne og bogens opsætning går hånd i hånd. Jeg kan kun anbefale bogen. Den er værd at læse.

”1950´erne” udgivet i forbindelse med Golden Days 2012. Bidrag blandt andre fra Klaus Rifbjerg, Hanne Reintoft, Maria Marcus og Hans Hertel. Gads forlag. August 2012. 200 sider.