// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Laugesen: Yak og Yeti
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Peter Laugesen: Yak og Yeti

Skrevet af den 23. maj 2012 – 07:03Ingen kommentarer

En blues i festligt omslag! I dag udkommer Peter Laugesens nye bog under titlen Yak og Yeti. Blues for Chenga. Peters hund er død og den fortjener en hyldest. Den har været en trofast følgesvend gennem livet og i hans digte. Tempoet er sat ned, så den svinger med bluesrytmen, men et bogomslag med en dejlig solgul farve og titlen malet i forskellige andre klare farver simulerer alt andet end noget sørgeligt, så forfatterens forkærlighed for at lege med sprog og ord genkendes fra tidligere.

”Et år i skrift” hedder det sig i pressemeddelelsen, men måske er det i virkeligheden – et helt liv i skrift. For bogens interesse for døden som en konsekvens af Chengas død (Laugesens hund) belyser derigennem også livet og videre end det både nyt og gammelt og det hverdagsagtige overfor de store eksistentielle spørgsmål. ”Simple ting som de er og sprog uden anden kunstfærdighed”, sådan hedder det sig fra den første side i bogen. Det er altså ikke fordi, at Laugesen på moraliserende eller højtsvævende facon forsøger at give læseren svar på livet tunge spørgsmål, tværtimod søger han nok nærmere at gøre op med højttravende metaforer og melankolske paradokser.

Yak og Yeti er en bog, der bærer præg af en kunstnerisk vilje og en interesse for inspirationens kraft. Den er fyldt med alt fra haiku lignende digte over et landskab af forskellige lyriske skrifter til korte poetiske tekster. En medrivende interesse ikke kun for kontrasten mellem skrift og tale, det sagte og det usagte, men også spændingen mellem digtenes visuelle udformning og deres lydlige klang er et vedvarende omdrejningspunkt for Laugesens tekster. En fokusering som bearbejder og konkretiserer en evigt aktuel undersøgelse af sproget.

Læs den for at blive fascineret af sproget, læs den, fordi den er god, læs den, for at blive medrevet af små ord, som kan noget stort, LÆS DEN!

Peter Laugesen, Yak og Yeti, Borgens Forlag, 142 sider, Maj 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.