// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen: Fra Edderkoppen til Makrellen – Den danske underverden 1944-2004
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen: Fra Edderkoppen til Makrellen – Den danske underverden 1944-2004

Skrevet af den 2. december 2011 – 07:00Ingen kommentarer

”Fra Edderkoppen til Makrellen” giver et fascinerende indblik i den danske underverden fra efterkrigstiden og 60 år frem.

Det er perioden, hvor kriminaliteten går fra sortbørshandel med rationeringsmærker og cigaretsmuglere til pornokonger og prostitution, rockere og handel med hårde stoffer. Perioden under og efter 2. verdenskrig er den mest spændende læsning. København fremstår som det rene eldorado for svindlere, plattenslagere og kriminelle efter, at det danske politi blev taget af den tyske besættelsesmagt i 1944. Og da først politiet kommer tilbage, lykkes det underverdenen at sovse betjente og overordnede godt og grundigt ind i sortbørs og smuglerier.

Blot for at nævne et par eksempler: en overbetjent stiller sig til rådighed som chauffør, da store partier stjålne rationeringsmærker skal køres fra Hillerød til København. En anden står vagt, når der skal begås indbrud, og man kan da snildt overtale en tredje til at gå ind på anklagemyndighedens kontor og stjæle alle akter i en sag forberedt mod ledende kriminelle.

Bogen opremser adskillige andre tilfælde af de meget tætte bånd mellem ordensmagten og den kriminelle underverden. Under optrevlingen af en af de større sager bliver en menig betjent spurgt om, hvorfor han kom på besøg hos en af de førende kriminelle. Svaret var, at det var karrierepleje – det var stedet, hvis man vil møde sine overordnede.

Det er et par drevne journalister, der har skrevet bogen, og et af deres forbilleder optræder som en gennemgående figur i bogen. Det er Ekstra Bladets Poul Dalgaard, der i efterkrigstiden skabte bladets hårdtslående afslørende linje. Han optrevlede flere af de helt store sager og tvang i flere tilfælde politiet til at reagere. Dalgaard er en blandt mange karakterer, som bogen giver et levende og godt indblik i. I den absolut triste ende ligger historien om William Brorson, der sandsynligvis påtog sig ansvaret for et dobbeltdrab, som han ikke begik. Han sidder i fængsel i mere end 30 år, kastreres undervejs som led i medicinsk eksperiment og dør efter sin løsladelse af knogleskørhed – formentlig som følge af det lægelige indgreb i fængslet.

Forfatterne forfølger flere tankevækkende spor undervejs, som man kunne ønske, at de havde udviklet mere. Eksempelvis hvordan det kriminelle miljø har folkelig opbakning og en vis uskyldighed så længe det handler om rationeringsmærker og billige cigaretter. Men det skifter, da rockerne og narkoen kommer på scenen. De kriminelles kunder skifter også. I efterkrigsårene var halvdelen af danskerne aftagere af rationeringsmærker. Med narkoen bliver det i langt højere grad samfundets fattigste, der holder gang i kriminaliteten.

Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen, Fra Edderkoppen til Makrellen – Den danske underverden, JP/Politikens Forlag, 320 sider, 2011.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.