// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Mortensen: Den røde tråd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat

Hans Mortensen: Den røde tråd

Skrevet af den 14. november 2011 – 15:15Ingen kommentarer

Årets julegave til den politiske nørd, som ikke er bange for at blive klogere på andre politiske partier og holdninger end der, hvor han/hun selv har sit ståsted. Så kort kan det siges om den grundige gennemgang af SF’s historie, som Weekendavisens Hans Mortensen har begået i bogen ”Den røde tråd”.

Mortensen har en hel eminent sans for timing. Lige umiddelbart efter Svend Aukens død udkom Hans Mortensen med bogen ”Det, Svend mener, er…”. Det var en samtalebog, som blev lavet færdig i de sidste måneder af Lange Svends levetid, inden han måtte give op over for kræften.

Og nu gør Mortensen det igen. SF er ikke afgået ved døden, selvom de fik store lussinger ved Folketingsvalget. Men de er netop kommet i regering for første gang i partiets historie. En milepæl i partiets historie, hvor man hele vejen i gennem har diskuteret partiets rolle i forhold til Socialdemokratiet. Mortensen viser på fornem vis hvordan partiet gennem hele sin historie har været i splid med sig selv om hvilken kurs man skal vælge og hvordan man skal positionere sig.

Skal man være et sandt socialistisk parti, der holder den ideologiske fane højere end de realpolitiske behov? Eller skal man vælge den grønne vej og blive et miljøparti, sådan som søsterpartier i andre lande har haft held med? Eller skal man indlade sig under Socialdemokratiets åg til gengæld for at få indflydelse og ikke bare stå i et hjørne og råbe slagord? Villy Søvndal og co. har valgt det sidste, men ikke uden sværdslag i partiorganisationen – præcis som det har været tilfældet tidligere i partiets historie.

Hans Mortensen formår med en sikker hånd at prioritere stoffet, så det ikke bliver for detaljeret og kun interessant for hardcore SF’ere, der har været med siden ø-lejren på Livø, uden at gå på kompromis med ønsket om at give os andre en grundig indføring i partiets historie.

Bogen er af andre anmeldere blevet kritiseret for ikke godt nok at perspektivere SF’s aktuelle situation. Det er jeg bestemt ikke enig i. Når man tænker på at bogen kommer på gaden under to måneder efter folketingsvalget, så lykkes det meget godt. Man kan argumentere for, at Mortensen kunne have ventet og taget de første måneder af tiden i ministerkontorerne med. Men indtræden i regering er en fin milepæl at bruge som stopklods for fortællingen.

Hans Mortensen: Den røde tråd. Lindhardt og Ringhof. 2011. 360 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.