// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pernille Stensgaard og Markus Bernsen: Hellerup – historier fra reservatet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Coffee Table-bog, Fotodokumentar, Livsstil

Pernille Stensgaard og Markus Bernsen: Hellerup – historier fra reservatet

Skrevet af den 21. september 2011 – 07:25Ingen kommentarer

Jeg tør vædde på, at du har en holdning til Hellerup og folk der bor i Hellerup. Nej, vil du måske påstå, men det er med garanti ikke rigtigt. Du er sikkert overbevist om, at folk fra Hellerup er overfladiske og endimensionelle mennesker, der tænder på materiel velstand og giver deres kæledyr fjollede navne som Chanel, Gucci eller Kenzo. Indrøm det bare. Medmindre du selvfølgelig er ”en af dem” og er træt af alle de fordomme, der er om mennesker, der vælger at bo i Hellerup.

Uanset hvor du hører til, skal du læse denne her bog. Udover at den er skarp, nuanceret og utrolig morsom, er det i det hele taget bare en virkelig lækker bog med utrolig flotte billeder printet på meget lækkert papir (tilfældighed mon?).

Bogen fremstiller et nuanceret billede indefra og udefra og stiller spørgsmålet om Hellerup korrumperer folk og hvorfor der er nogle mennesker, der har det så svært med Hellerup. Og jeg må indrømme, at jeg selv falder i fælden en gang i mellem. For hvorfor er det, at hundene hedder CoCo Chanel nord for København? Og hvorfor er det, at de fleste børn derfra har fire navne, gerne krydret med lidt royalt eller et ”von”? Det er en frygtelig fordom, men det er meget besnærende at hoppe med på den, da enhver rundspørge vil vise, at Victoria, Caroline og Amalie bor i Hellerup, mens Susan, Laila og Betina bor syd for København.

Men tænk sig også at skulle leve med de evige fordomme om, at man er fordærvet af penge; mændene er grådige, damerne drikker for meget sauvignon blanc , de har ingen rigtige venner og er fjerne fra deres børn. Sådan fremstilles det fiktive Hellerup altid. Og selvfølgelig er det ikke rigtigt. Men måske har man bare brug for at sige det til sig selv, når man sidder halvfattig, halvfed og halvkold i sin toværelses i Brøndbyøster. Eller er det mon bare det andet holds fordomme?

Vi slipper aldrig af med den slags, men denne her bog er et humoristisk, kærligt og skarpt portræt af Hellerup, alt uden for Hellerup, men mest af alt et portræt af mennesker på godt og ondt. Det er god læsning. Jeg er flere gange undervejs blevet udfordret på mine egne fordomme, selvom jeg så gerne vil påstå, at sådan er jeg i hvert fald ikke.

Min kæreste kommer derfra og han har også læst bogen. Han synes, den var lidt hård. Jeg kommer fra provinsen, når det er bedst (Bornholm) og synes bogen tog Hellerup lidt i forsvar. Meget sjovt at tænke på. Læs den og se hvad du synes. Og læs den og grin af dig selv og ”de andre” – hvad enten det er dem indenfor eller udenfor ”reservatet”.

Pernille Stensgaard og Markus Bernsen, Hellerup – historier fra reservatet, Gad, september 2011, 234 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.