// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carsten Folke Møller: Åbne kort. Ja, I kan stole på mig.
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Carsten Folke Møller: Åbne kort. Ja, I kan stole på mig.

Skrevet af den 3. august 2011 – 07:002 kommentarer

Er sandheden objektiv? Som regel, men ikke altid. Kender du det, at du har været i en situation, og du taler med en, der også var der, om den situation, og I så opfattede det, der skete helt forskelligt? Eller du hører folk fortælle om noget, du også kender til, og så tænker, at det slet ikke var sådan det var?

Nogen gange er det så simpelt, at vi ikke er opmærksomme på de samme ting og derfor ikke ser de samme ting ske. Andre gange kan det være fordi, at vi tolker det, vi ser helt forskelligt og nogen gange er det slet og ret fordi, der lyves eller fortælles variationer over samme sag. Det er over dette tema, at denne er bog er skrevet, og det er ret interessant. Set up’et med flere synsvinkler er set før, men det fungerer det ikke mindre godt af.

Vi følger fire unge venner, der ofte er sammen, og vi hører om deres arbejdsliv, privatliv og oplevelser, og det gør vi via dem alle fire. Og det kommer der fire meget forskellige historier ud af. Både når det kommer til hvad der siges, hvad der gøres og hvad der rent faktisk skete. I hver situation hvor de fire venner er sammen får vi korte uddrag af hver persons virkelighed og det gør, at man som læser bliver meget opmærksom på, hvor forskelligt de oplever virkeligheden, da synsvinklen skifter ofte.

Bogen finder sted i sommeren 2007 og den del af bogen, der er ren fiktion, kombineres med virkelige begivenheder og virkelige personer fra den sommer, herunder primært Michael Rasmussen og hans livs krise, da han bliver smidt ud af Tour de France i 2007. Der er således også brudstykker af hans virkelighed og af udvalgte journalisters virkelighed af, hvad der skete den sommer i 2007, da Michael Rasmussen røg ud af Tour’en. De opdigtede venner følger selvfølgelig intenst med i Tour de France, hvilket binder bogen rigtig godt sammen.

Det er en anderledes bog, som gled nemt ned, men som også kedede mig på tidspunkter. Ideen er virkelig god, Carsten Folke Møller skriver godt og jeg er vild med blandingen af fakta og fiktion. Men det er desværre nogle lidt kedelige historier, han har valgt i fiktionsdelen, og den del kunne med fordel have haft et indhold med noget mere substans, der endnu bedre ville understøtte temaet omkring din sandhed, min sandhed og ja, sandheden. Han har valgt fire unge mennesker og det eneste der foregår på de knap 350 sider er druk, hor, gå i byen, bagtale, shoppe mv. i en grad, at det nærmer sig en kønsneutral udgave af chick lit genren, som jo sjældent handler om ret meget. (Eller det mon bare min virkelighed?) Åbne kort er god til en dag i solen, hvor du ikke har brug for store litterære oplevelser, men hvor du bare gerne vil underholdes. For underholdt det er jeg.

Carsten Folke Møller, Åbne kort. Ja, I kan stole på mig, Forlaget Lurifaks, 3. august 2011, 347 sider.

2 kommentarer »

 • Laura siger:

  Jeg synes, at bogen er fantastisk.

  Som jeg ser det, handler den om de mange valg og fravalg man træffer, når man i slutningen af 20erne skal igang med det rigtige voksenliv. Når man ikke længere er studerende og arbejdslivet trænger sig på. Når man skal vælge sin livspartner, sin karriere – eller livsstil – og når man skal konstruere det menneske, man gerne vil være, på trods af omverdenens forventninger og antagelser. Hvem er man, hvem vil man være, og hvorfor – alle disse tanker rammer et slæng af utroligt nærværende og bekendte mennesker, og rammer også en selv som læser. For netop disse spørgsmål er evigt aktuelle i en tidsalder, hvor vi har frihed til at vælge – og dermed angst for at vælge forkert, for at falde udenfor normen, for bare at være.

  Jeg har svært ved at se, at de fire hovedpersoners historier er kedelige – i hvert fald ramte de direkte ind i maven for mig. Det er jo så meget mere end druk og hor i bogen, og det er synd, at anmeldelsen fremhæver den del af de unge hovedpersoners liv.

  Laura

 • Pernille siger:

  Jeg er faktisk også meget begejstret for bogen. Bogens personbeskrivelser passer godt på virkelighedens 20-somethings med de overvejelser, man går rundt og gør sig om livet og meningen. Jeg kan i hvert fald godt genkende det.
  Jeg vil gerne anbefale bogen og synes slet ikke den var kedelig.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.