// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel, hr. minister!
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Politik & debat, Samfund

Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel, hr. minister!

Skrevet af den 4. maj 2011 – 21:16Ingen kommentarer

Bag enhver minister står et ministerium ledet af en departementschef, som ofte ved meget mere om ressortområdet end en hel grøn minister. En departementschef, der både skal lede ”virksomheden” og tilfredsstille ministeren uden at blive en politisk spiller. Samspillet mellem minister og departementschef er temaet for denne velskrevne og ikke mindst velresearchede bog, der er skrevet af forfatterne bag ”Håndbog for statsministre”.

Vi kommer ind i det, som de på bogens bagside med en meget slidt kliché kalder for magtens maskinrum. Meget detaljeret får vi beskrevet hvordan magtspillet mellem ikke bare minister og departementschef, men også mellem ministerierne foregår. Hvordan departementschefen ofte skal redde den svage minister og tage nogle af de kampe, som ministeren ikke selv er i stand til at tage internt i regeringen. Hvordan der kæmpes mellem departementscheferne for at få lige præcis deres minister med i de vigtige koordinations- og økonomiudvalg i regeringen. Der hvor man kan blokere for de andres forslag og fremme sit eget ministerium.

Hegelund og Mose går, ligesom i ”Håndbog for statsministre”, meget grundigt til værks og beskriver ikke blot magtspillet generelt, men zoomer også ind på enkelte af de centrale ministerier. Ind på hvordan Finansministeriet uden at blinke kommer tromlende ind i de andre ministerier, og hvordan yngste fuldmægtig fra ”Den Røde Bygning” kommer til møde i de andre ministerier og frejdigt erklærer at: ”Jeg er fra Finansministeriet. Familie- og Forbrugerministeriet er mit ansvar1”. Til stor forbavselse og ikke mindst irritation for Familie- og Forbrugerministeren.

Ind på hvordan Udenrigsministeriet lever lidt i sin egen boble, mens Justitsministeriet er Grundlovens vogter og Undervisningsministeriet forsøger at holde generalisterne fra polit-studierne stangen og fagligheden i højsædet. Bogen er spækket med gode historier, anekdoter og beskrivelser af kulturer, personer og sager. Her er uden tvivl tale om forfattere med kildenetværket i orden. Og med sans for detaljerne og for at sætte det hele sammen til en god historie. For en bog om departementschefernes magt kunne meget hurtigt blive meget kedelig – og kun noget, der kunne holde stræbsomme statskundskabsstuderende vågen. Men Hegelund og Mose formår at få skruet en meget let flydende fortælling sammen.

Javel, hr. minister har lånt sin titel fra den klassiske britiske tv-serie af samme navn. Og der drages da ofte – måske lidt for ofte – paralleller til netop denne serie og dens karismatiske hovedperson, departementschefen Sir Humphrey. Men når det er sagt, så er det svært ellers at sætte en finger på bogen, som er absolut pligtlæsning for alle der vil vide mere om magtspillet bag kulisserne i dansk politik, end hvad de politiske kommentatorer fylder os med.

Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel, hr. minister!. Gyldendal 2011. 288 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.