// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Mathiassen: Beton – Historier fra skurvognen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erhvervsliv, Samfund

Jakob Mathiassen: Beton – Historier fra skurvognen

Skrevet af den 5. april 2011 – 07:17Ingen kommentarer

Med aftenkaffen på sofabordet, lyset tilpas dæmpet og fladskærmen tunet ind på et af de utallige boligprogrammer, er den næste halve times tid klar til at blive brugt på mere eller mindre kendtes boligsmag, haveindretning eller hvilke varer, der nu har taget ophold i køleskabet. Vi er med på en kigger. Harmløst. Glat. Grænsende til ligegyldighed.

Med ”Beton – historier fra skurvognen” bliver der taget nogle dybe spadestik til en arbejdsverden, der er ukendt for de fleste. Jakob Mathiassen er betonarbejder, og han har skrevet en både vedkommende og velkommen bog om arbejdet som betonarbejder. Sjældent at vi ser bøger fra den kant. Desværre.

Tonen slås ganske godt an i forordet, hvor Jakob Mathiassen skriver ”Gud har muligvis skabt himlen og jorden – men alt derimellem er gjort af os!”. Det er svært at være uenig. Jakob Mathiassen kommer med sin samling af fortællinger godt rundt både på de fysiske byggepladser med deres tidspres, vejrlig, snak om bare patter, akkorder og guldbajere, videre til den politiske situation set fra en skurvogn, om kolleger med fremmedartede navne, om ulykkestatistikkerne, om fagforeningens rolle og de økonomiske bagmænd, der ikke skal op klokken lort om morgenen for at pendle frem til byggepladsen. Der er også historien om de fire store i entreprenørbranchen.

Skulle nogle have glemt, at der er en arbejderklasse, så kan de genfinde den i Jakob Mathiassens ”Beton – Historier fra skurvognen”. Den er mere end et tidstypisk dokument. Den er et portræt af en arbejderklasse. Den er også til at blive klogere af.

Jakob Mathiassen, Beton – Historier fra skurvognen, Med foto af Torben Eskerod, Informations forlag, 176 sider, Marts 2011.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.