// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Günther Grass: Mit århundrede
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historisk roman

Günther Grass: Mit århundrede

Skrevet af den 4. august 2007 – 22:30Én kommentar

Det 20. århundrede har måske været et af de mest hæsblæsende i menneskehedens historie. Brintbomber, våbenkapløb, videnseksplosion, masseudryddelse på grund af race, tro eller overbevisning, politiske systemers fødsels (og fald) – alt sammen rummet inden for de samme 100 og alt sammen dokumenteret i et omfang og sket med en hastighed, som ikke før er set.

Det er måske netop derfor at Günther Grass’s Mit århundrede er interessant og vedkommende. Og det på trods af den lidt finurlige form, hvor forfatteren vælger at skrive én historie på to til tre sider for hvert år i det 20. århundrede. For Grass’s udgangspunkt er Tyskland – og hvordan det 20. århundrede tager sig ud fra knapt hundrede forskellige perspektiver.

Tilsammen giver de mange små historier en fin indførsel hvad der skete i det forgangne, men for helt at forstå dybden og hentydningerne i de små historie er et grundlæggende kendskab til nyere Europa-historie nok nødvendigt.

Med Tyskland som udgangspunkt, er det ikke til at komme udenom både 1. og 2. verdenskrig. Men her har Grass lavet det kunststykke, at historierne der dækker begge verdenskrige fortælles gennem tilbageblik. Første verdenskrig dækkes således gennem en ung forfatter/journalists retrospektive interview med to kendte forfattere, som begge var ved fronten i 1914-18. Mens anden verdenskrig dækkes gennem et træf for krigskorrespondenter, en årække efter ’45.

Det er et fint kunstgreb, for selvom begge krige (og mange flere historiske begivenheder) trækker lange skygger i både Grass’s forfatterskab og i Tysklands historie, så orker undertegnede ikke endnu en gang at få upenslet uhyrlighederne efter at have gennempløjet 50+ bøger om anden verdenskrig. Ikke fordi de overses ag Grass, men fordi det underspillede nu engang er med til at gøre Grass’es lille tilbageblik til en perle.

Læs den – ikke for at blive klogere på Europa, for der er ikke meget nyt under solen, men på hvordan det hele ser ud fra tysk side.

Günther Grass: Mit århundrede (1999)