Jesper Stein: Lejr
“Kaspar Holst. Kunsthistoriker, journalist og producer. Far til to. Fuckup, men i live. Han har ikke nogen bil mere, han har ikke nogen kone, han er flyttet og bor i en sindssygt dyr og forhåbentligt midlertidig lejelejlighed på Østerbrogade, som han har møbleret så godt han kan, men den føles tom.”
Kaspar er 45 år, far til drengen Julle på 6 år og datteren Sara på 15 år. Fraskilt og ulykkelig. Og så er han og børnene kommet med på et afbud på en sommerlejr på Røsnæs hos en sammentømret gruppe af kulturradikale og kunstneriske københavnere.
Kaspar vil så gerne høre til, drømmer om at blive elsket for den han er og længes efter ro i sit system. Siden han blev skilt har han været usikker på så meget, især har han kæmpet med at finde ud, hvordan en voksen mand opfører sig. “Han følte sig ikke som en mand, han vidste ikke hvar en mand var, når hans indre dreng skreg på kærlighed.”
Som dagene går spidser det gradvist mere til. Konfliktniveauet stiger. Det samme gør forbruget af alkohol. Her er konflikter mellem Kaspar og hans teenagedatter. Her er konflikter mellem Kaspar og de andre voksne. Og mest af alt er der de indre konflikter i Kaspar med tvivl om, hvad han vil, hvad han føler og hvad han gør.
Lejr er en roman om at finde sin plads i maskuline fællesskaber, en roman om at styre sine impulser og samtidig være tro mod det man står for. For at være i trivsel er det afgørende at kunne berolige sig selv, når følelserne styrter afsted. Jeg kender det fra mig selv. Når det bobler og er utrygt, må hjernen overtage styringen. Kaspars indre kamp står mellem hjernen og følelserne. Hvordan han klarer det, finder du ud af ved at læse Lejr, en roman der får mine bedste anbefalinger. Det er spændende, troværdigt og mod slutningen intenst og foruroligende.
Rammefortællingen, en venneflok der holder ferie sammen et sted i Danmark, leder tankerne hen på romanen Kun til navlen af Linea Maja Ernst. I begge romaner undersøges relationer mellem voksne venner, når de er sammen i flere dage og skal koordinere madlavning, spisning og samvær. Når man er sammen i længere tid bliver uligheder, modsatrettede værdier og forskellige måder at være i verden på tydelige og venskaber bliver sat på prøve.
Jesper Stein, Lejr, Politikens forlag, 320 sider, Januar 2025