// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Benedikte Herold Jensen: Dansk ved et tilfælde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Benedikte Herold Jensen: Dansk ved et tilfælde

Skrevet af den 19. december 2010 – 08:00Ingen kommentarer

Slægshistorier er ofte meget lange og derfor var jeg spændt på, om slægtsromanen Dansk ved et tilfælde med sine kun 187 sider kunne levere en gennemført historie. Forfatteren Benedikte Herold Jensen har tidligere udgivet lærebøger i engelsk, men Dansk ved et tilfælde er hendes debutroman.

Selvom bogens omslag måske nok signalerer krimi, er der på ingen måde tale om en krimi. Der er derimod tale om et interessant indblik i opvæksten i en fattig katolsk familie fra Litauen. En familie som ved et tilfælde slår sig ned i Danmark, da pengene ikke rækker til en længere rejse trods drømmen om Amerika. Rejsen starter i 1914 og slutter i 2007, hvor ringen sluttes.

Den bedste del af bogen er helt klart den første halvdel. Det er her vi hører om fattigdom, Vejle, og natmænd. Det er her forfatteren viser sit kendskab til de fattiges vilkår i provinsen, modstandskamp under 2. verdenskrig og religiøs fanatisme. Selvom kapitlerne er korte og vi hurtigt springer frem i tiden skriver hun så skarpt og præcis, at karaktererne alligevel trænger ind under huden.

Den første del af bogen spænder over et spændende stykke danmarkshistorie – nemlig indvandring og integration i den første halvdel af 1900 tallet. Bogen giver også et interessant indblik i en opvækst i det katolske samfund med strenge konservative regler, i en tid hvor omgivelserne i det omkringliggende danske samfund blev mere og mere frigjort.

Som med de fleste slægtshistorier er der et stort persongalleri og forfatteren formår et par gange at få rodet rundt i navnene. Man kunne ønske, at der generelt var læst lidt grundigere korrektur, når nu bogen ellers generelt er af rimelig høj kvalitet. Alt i alt lykkedes det dog ganske godt at skabe en god slægtsroman på relativt få side og debutbogen Dansk ved et tilfælde kan bestemt anbefales.

Benedikte Herold Jensen, Dansk ved et tilfælde, Forlaget mellemgaard, December 2010, 187 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.