James Baldwin: Hvis Beale Street kunne tale
I anledning af 100-året for James Baldwins fødsel udgiver Gyldendal flere af forfatterens værker, og det er første gang, at vi får ”If Beale Street Could Talk” på dansk. Den udkom i 1974 og var med til at cementere Baldwins position, som en af de mest betydende stemmer blandt USA’s sorte forfattere. Baldwin var dog meget mere end forfatter. Siden starten af 1960’erne var han en central skikkelse i kampen for sortes borgerrettigheder, han kæmpede mod homofili og var politisk aktiv.
’Hvis Beale Street kunne tale’ er en lavmælt, men voldsomt indigneret fortælling om det unge par, 19-årige Tish og 22-årige Fonny. De har kendt hinanden siden barnsben, er vokset op i det samme kvarter, og er nu forelskede og forlovet. De drømmer om en fælles fremtid, men det er ikke nemt i New Yorks sorte kvarter, Harlem. Der er ikke meget arbejde, og Fonny har kunstneriske ambitioner. Ydermere er Tish gravid. Tishs familie bakker dem helhjertet op, og kærligheden er stærk.
Lykken varer dog ikke længe for de to. USA er racistisk, og her i starten af 70’erne skal der ikke meget til for, at politiet får øje på en ung sort mand. Fonny bliver anholdt og anklaget for en voldtægt, han ikke har begået, og nu må Tish og familien sætte alle sejl til for at rense ham. Livet i fængslet er ikke let, faktisk er det dødsens farligt, og det bliver en kamp mod uret at rense Fonny.
Romanen er barsk og viser nøgternt, hvor svært det er at være sort i 1970’ernes New York og hvor gennemsyret byen er af racismen. Den er dog også en smuk hyldest til kærligheden, både mellem forældre og børn og mellem to unge, som bare er sindssygt forelskede.
James Baldwin: Hvis Beale Street kunne tale. Gyldendal, 254 sider. Oversat af Rasmus Hastrup. August 2024