Gitte-Annette Knudsen: Bodil Bødtker-Næss
Hvis man er det mindste interesseret i tekstilkunst, så bør man skynde sig at få fat i den imponerende bog om den virtuose væver Bodil Bødtker-Næss. Den er så smuk, emmende taktil og gennemført, at den er et kunstværk i sig selv.
Allerede på bogens forside slås emnet an med en smuk, organisk vævning i blålige og gyldne nuancer, som forsætter bølgende ud over bogens kanter. Og fryden fortsætter, når man åbner bogen, hvor der er gengivet hundredevis af de mageløse tekstiler og vævninger, som Bødtker-Ness skabte. Og det er blot et udvalg – for selvom Bødtker-Næss kun blev 45 år gammel, var hendes oevre enormt.
Bodil Bødtker-Næss står som et markant navn i dansk tekstilkunst. Hun debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1964, og i 1980 udstillede hun separat på Kunstindustrimuseet og på Glyptoteket, og i 1983 udstillede på Kunstindustrimuseet i Oslo. Hun løste mange udsmykningsopgaver, og hendes stærke og særprægede sansning af fibre og grove garner blev omsat til naturinspirerede mønstre og ornamenter, der egnede sig fremragende til dekoration og udsmykning af store rum. Blandt andet Frithængende komposition i 4 dele, der blev vævet til Teknologisk Institut i Høje Tåstrup 1969-70, et vægophæng til Skælskør Højskole 1977 og ikke mindst de store billedtæpper, der blev vævet til byrådssalen i Nuuk. Derudover skabte hun designs for blandt andre Georg Jensen Damask og sad i Statens Kunstfond.
Bødtker-Næss repræsenterede en helt unik tilgang til det tekstile kunsthåndværk, og da hun fik opgaven med at lave rumdelerne i Danske Banks hovedsæde valgte hun sætte umage materialer sammen; tynd hør, hvid nylon og tjæregarner.
“Mødet med Bodil og hendes kompromisløse tilgang til materialer og det tekstile håndværk har præget min egen tilgang til kunsthåndværket, og hun spillede en uvurderlig rolle både for tekstilfaget, for sine kollegaer og for alle os værkstedsstudrende….”
Sådan skriver værkets forfatter, væveren Gitte-Annette Knudsen, der var i værkstedslære hos Bødtker-Næss i halvandet år fra 1979-1980. Knudsen har tidligere har udgivet et tilsvarende imponerende værk om væveren Vibeke Klint. Bogen er anmeldt med begejstring her på bogblogger.
Nærværende værk er baseret på samtaler med Bodils familier, hendes tidligere elever fra Skolen for Brugskunst og arbejdskollegaer. Et imponerende stykke kildeatbejde, der er med til at give en beundringsværdig grundig indføring i Bødtker-Næss’ arbejdsprocesser, arbejdsliv og tekstile univers.
For den væve- og håndarbejdsinteresserede er bogen et must. For skitserne og notaterne viser en arbejdsproces ud over det sædvanlige. Og så er den vigtigt vidnesbyrd om et håndværk, som desværre er ved at forsvinde helt ud af danske hænder.
Stort tak til bogens forfatter for at gengive og dermed bevare en så vigtigt del af den danske kunst- og kulturhistorie. Og så kan den oven i købet deles med engelsktalende – for værket er både på dansk og engelsk.
Gitte-Annette Knudsen, Bodil Bødtker-Næss, GAK-Design, 256 sider, udgivet 30. april 2024