// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Olga Tokarczuk: Empusion
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Olga Tokarczuk: Empusion

Skrevet af den 16. april 2024 – 07:55Ingen kommentarer

Jeg har det blandet med nobelprisen i litteratur. Nogle gange g√•r den til nogle lidt m√¶rkelige forfattere, der hurtigt er glemt, og andre gange til absolut verdensklasselitteratur der b√łr l√¶ses i √•rhundreder. Olga Tokarczuk h√łrer til i sidste kategori, og heldigvis er hun ikke holdt op med at skrive mesterv√¶rker efter at hun vandt nobelprisen. Det er Empusion beviset p√•.

Scenen s√¶ttes i en lille landsby i bjergene i 1913. Det er tuberkulosens storhedstid, og mere eller mindre velhavende unge m√¶nd og kvinder valfarter i tusindvis til sanatorier i bjergene for at blive helbredt for den kockske bacille, som man inden opdagelsen af antibiotika ikke havde nogen effektiv kur i mod (Robert Koch var den tyske l√¶ge, der opdagede tuberkulosebakterien i slutningen af 1800-tallet (og i √łvrigt ogs√• nobelpristager, dog i medicin).

Landsbyen G√∂rbersdorf i Silesien ligger i dag i Polen og hedder Sokolowsko, men i 1913 var den en del af det tyske kejserrige ‚Äď og en ber√łmt europ√¶isk kurby med et sanatorie, der var forbilledet for sanatoriet i Thomas Manns Trolddomsbjerget. Hertil kommer Mieczylaw Wojnicz, en ung ingeni√łrstuderende, for at nyde godt af bjergluften og behandlingen.

Han indlogeres p√• et logi med andre tuberkul√łse m√¶nd, der samles hver aften for at drikke spiritus (mod l√¶gens ordre!) og for at diskutere politik, livet ‚Äď og kvinder. De forst√•r sig ikke p√• noget af det, men drikkende og debatterende g√•r de mod deres undergang. For snart begynder det at krible p√• loftet og suse omkring hj√łrnerne, for er der andet end tuberkulosen, der sl√•r byens beboere og g√¶ster ihjel?

Empusion er opsigtsv√¶kkende og smuk. Urov√¶kkende og mystisk, og alligevel vanvittig aktuel. De lidt t√•belige m√¶nd udleverer ikke kun sig selv og deres tid i deres debatter, men ogs√• hele forestillingen om civilisationen og menneskets overlegenhed. For mens l√¶gerne ordinerer kolde bade og vandreture i den sidste sommer f√łr verdenskrigen fl√•r Europa og dets fremskridtstro fra hinanden, kryber skovene og bjergene t√¶ttere p√•‚Ķ.

Det er kultur og natur med og mod hinanden, det er den sidste sommer inden undergangen på så mange forskellige planer og det er djævelsk og vidunderligt og en af den slags romaner, man virkelig bare må anbefale!

Olga Tokarczuk: Empusion. 350 sider, Gyldendal. Oversat af Judyta Preis og J√łrgen Herman Monrad, udkom 20. marts 2024

Der er lukket for kommentarer.