// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂ„ nettet » Yu Miri: Ueno Station, parkudgangen
Digte

SpĂŠnding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Yu Miri: Ueno Station, parkudgangen

Skrevet af den 29. juni 2024 – 05:00Ingen kommentarer

”Engang troede jeg, at livet var som en bog, hvor man slĂ„r op pĂ„ fĂžrste side, og sĂ„ fĂžlger den nĂŠste side og den nĂŠste side helt af sig selv, indtil man nĂ„r til den sidste.”

SÄdan lyder det pÄ fÞrste side af Ueno station, parkudgangen, og hvis det er sÄdan, man tror, livet udspiller sig, ja sÄ bliver man overrasket og overrumplet, nÄr man erfarer, at livet er brutalt. At livet udspiller sig i et virvar af medgang og modgang og glÊde og sorg i en stor sammenblanding uden start og slut.

Vi befinder os inde midt i Tokyo ved Ueno station, hvor den nÊrliggende park er hjemsted for byens hjemlÞse, som bor i deres interimistiske telte. De klarer sig for det lidt, de nu kan finde og sÊlge, men er ellers usynlige for den almindelige beboer i byen. Dog er der overvÄgning af dem, for de skal gemmes vÊk, nÄr kejseren kommer pÄ besÞg, eller nÄr hele verdens bevÄgenhed kommer pÄ Tokyo, fordi man Þnsker OL vÊrtskabet.

Her i parken ender bogens hovedperson Kazu ogsÄ med at bo, og igennem mange spring i tid og sted bliver hans livshistorie og skÊbne fortalt. Han kommer fra en mindre by, hvor han er blevet gift og har fÄet to bÞrn. Han flytter til storbyen i hÄbet om og med drÞmmen om at tjene penge, sÄ familien kan klare sig godt. Det har dog store menneskelige omkostninger at forlade sine elskede, for hvad lever man for, nÄr man pludselig er sÄ langt vÊk fra familien?

Yu Miris bog stiller skarpt pÄ de klasseskel der findes i Japan, og det gÞres meget eksplicit, nÄr vi hÞrer om, at parken skal rÞmmes for alle hjemlÞse, fordi kejseren kommer forbi. Dertil er der en forbilledlig fremstilling af, hvordan de hjemlÞse er usynlige, men alligevel kommer til at bÊre vidnesbyrd for de forkÊlede udfordringer og problemer, som de rige og velbemidlede har.

Ueno station, parkudgangen er en vigtig bog til forstÄelse af, hvad det er for et Japan, vi har med at gÞre. Et Japan hvor der er klasseskel, og hvor de mennesker, der oftest ikke fÄr taletid, kommer til orde. Med bogen gives ordet til dem, som lider pÄ samfundets bund, de udstÞdte og dem de andre ikke vil lege med.

Bogen er ikke nÞdvendigvis let at lÊse, for der springes meget i tid og sted, og dertil er der kulturelle traditioner, som er meget anderledes end det, vi kender fra en vestlig tradition. Det er en vigtig bog i forhold til at forstÄ sig selv i en globaliseret verden, hvor vejen til Japan er blevet meget kortere, end den har vÊret fÞr.

Yu Miri, Ueno station, parkudgangen, oversat af Mette Holm, Forlaget Korridor, 2024, 173 sider.

Der er lukket for kommentarer.