// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Faderskabsantologi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Antologi

Faderskabsantologi

Skrevet af den 2. april 2024 – 05:38Ingen kommentarer

Faderskabsantologien fra Cris & Guldmann er en rigtig fin antologi om, hvad faderskabet kan v√¶re med en r√¶kke fine tekster, der varierer mellem poesi, prosa og illustrationer. Her skriver forfatterne bl.a. om alt fra f√łdselseftervirkninger, parforholdet og dets forandring, tv√¶rkulturelle refleksioner til komisk/realistiske dagbogsnedslag.

Samlingen er til den eksperimenterende side, men der l√łber ogs√• et mere konkret klarsyn gennem dele af teksterne, der bringer nye aspekter og nuancer til, hvad det vil sige at v√¶re far i 2020‚Äôerne. Jeg holdt is√¶r af at l√¶se Lars Frosts ‚ÄĚTr√¶ning‚ÄĚ, hvor parforholdet og den utilstr√¶kkelige far foldes ud i en n√•desl√łs og lettere komisk tone, som det fx foldes ud her: ‚ÄĚHvert √łjeblik, s√•dan f√łles det, hvert andet minut er der et eller andet, der kan ant√¶nde mig, slukke mig, pirre mig, tirre mig, opildne og kilde mig. Jeg er i alle henseender opfarende. Jeg er helt igennem vrissen.‚ÄĚ

Desuden var Mikas Langs digte i afsnittet ‚ÄĚByrden er ogs√• et omkv√¶d der l√łber igennem dig‚ÄĚ ganske fremragende, som hans v√¶rker i √łvrigt. Han kombinerer konkrete, sanselige erfaringer med udsnit fra den afrikanske diaspora-litteratur, og v√¶ver p√• den m√•de sin egen historie ind i en st√łrre kontekst. Her kommer et par eksempler p√• de mere n√¶re erfaringer: ‚ÄĚbl√¶seren er p√• overarbejde / hjemmet sp√¶ndt til / bristepunktet‚ÄĚ og ‚ÄĚhjertet fulde af farveblyanter / kruseduller til farfar / prikker til patti‚ÄĚ.

Jonas Okholm Jensen skriver i sit afsnit ‚ÄĚDj√¶velen bor i helvede‚ÄĚ √©n af de mest rammende tekster om Aula (√•h gud!), der indkapsler dens alt√¶dende indtog i en for√¶lders tilv√¶relse.

En rigtig fin samling, hvor der veksles ubesv√¶ret mellem noget seri√łst og sjovt. Mellem de tekstt√¶tte prosafort√¶llinger og de fjerlette digte. Her er lidt til enhver smag, og det meste har sin berettigelse i samlingen, s√• l√¶s lidt om f√¶dre og dyk ned i andre af forfatternes v√¶rker.

Faderskabsantologi, Duncan Wiese, Mikas Lang, Tue Michael Hansen, Lars Frost, Jonas Okholm Jensen, Kristina Nya Glaffey, Juni 2023, Forlaget Cris & Guldmann, 125 sider.

Der er lukket for kommentarer.