Lisbet Kjær Johansen: Skindet på næsen
Skindet på næsen er Lisbet Kjær Johansens romandebut. Men ny i bøgernes verden er hun ikke. Hun arbejder nemlig som skønlitterær oversætter og det er måske årsagen til, at sproget flyder så fint i Skindet på næsen.
Karen på omkring 50 år bor i en andelslejlighed i København. Hun er på dagpenge og har været det i noget tid. Hendes økonomi er presset, lejligheden sluger næsten alle hendes indtægter. Hun vælger derfor at udleje sin bolig et par nætter på Airbnb. Der er bare lige den lille detalje, at det ikke er tilladt i andelsboligforeningen. Hendes situation er alt andet end holdbar.
Et andet sted i København bor hendes veninde Louise i en stor herskabslejlighed med sine børn. De to kender hinanden helt tilbage fra folkeskolen i Vestjylland. Louise plejede at bo sammen med sin mand Nis, men han har for nylig forladt familien. Og så er det jo oplagt, at Karen sover hos Louise de nætter hendes egen lejlighed er optaget.
Tilbage i 1989 boede Louise, Karen og et par jævnaldrende fyre sammen i den store herskabslejlighed. Der krydsklippes til tiden da Louise og Karen gik i skole og til tiden da de var helt unge og nye i København og stod overfor valg af bolig, valg af uddannelse og overvejelser om et ophold i udlandet.
Skindet på næsen er en fortælling om penge og mangel på samme, om venskaber, om at være ung og have hele livet og alle muligheder foran sig. Det er en roman om at finde ud af, hvad man vil, for ikke blot at lade sig føre med strømmen. Og så er det en roman om at de valg man træffer som ung, kan få betydning mange år frem.
Det er genialt at lade boligmarkedet danne rammen om fortællingen. Vi kan ikke komme udenom at boligmarkedet er en af de mest ulighedsskabende faktorer i dagens Danmark. Er man inde på boligmarkedet eller er man udenfor?
Louise har styr på sit. Karen not so much. Og så alligevel, Karen kan holde orden. Men går måske lidt for meget op i orden i Louises lejlighed.
Kapitlerne er korte. Tempoet højt. Replikkerne skarpe og som ved et kammerspil opbygges noget foruroligende, man ikke helt kan sætte fingeren på før til sidst. God roman – anbefales både til lejere, ejere og andelshavere.
Lisbet Kjær Johansen, Skindet på næsen, Politikens forlag, 240 sider, Februar 2024.