// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Katrín Jakobsdóttir og Ragnar Jónasson: Reykjavik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige, Roman

Katrín Jakobsdóttir og Ragnar Jónasson: Reykjavik

Skrevet af den 26. marts 2024 – 05:47Ingen kommentarer

Man kan nok ikke tale om en tendens endnu, men der er efterhånden nogle eksempler på statsledere, som kaster sig ud i at skrive krimier sammen med professionelle forfattere. Clinton-parret har gjort det hver for sig, for at nævne et eksempel, og det skulle de nok have ladet være med. At bruge sit brand på denne måde, lugter lidt af spekulation og forventning om at kunne sætte nogle gode håndører ind på kontoen.

Heldigvis er det anderledes her, hvor en nuværende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, skriver sammen med den islandske krimisuperstjerne Ragnar Jónasson. Jakobsdóttir har rent faktisk forstand på litteratur, idet hun har arbejdet i forlagsbranchen og studeret islandsk og fransk litteratur ved Reykjavik Universitet. Og ovenikøbet skrevet speciale om islandske krimier – en ikke helt almindelig baggrund for en statsleder.

Hvor meget der er hendes fortjeneste, kan man selvfølgelig ikke sige, men ’Reykjavik’ er bestemt en vellykket krimi. Det er et klassisk ’who-dunit’ set up, hvor en ung piges forsvinden må kunne henføres til en lille gruppe af magtfulde mænd med hemmeligheder.

Ved bogens start er vi i 1956, hvor en unge politibetjent kaldes ud til en lille ø med ganske få beboere. Her har 16-årige Laura opsagt sit arbejde som ung pige i huset hos et ægtepar fra den islandske elite, og derefter er hun pist forsvundet. Det går hurtigt op for vores politibetjent, at noget ikke stemmer. Laura er ikke stukket af hjemmefra på vej til Reykjavik eller druknet. Men han lærer også, at der ikke skal bruges mange ressourcer på sagen. Kvindens forsvinden bliver en cold case, som kommer til at forfølge politimanden resten af hans liv.

På de første knap 60 sider får man fire hurtige nedslag – 1956, 1966, 1976 og 1986, hvor opklaringen af gåden så udspilles. Det er en effektiv konstruktion, som lægger nogle spor ud til læseren, og man får kendskab til de forskellige aktører, og arbejdet med at opspore pigen. Undervejs får plottet et stærkt twist, som skaber god intensitet og mere fart på opklaringen.

1986 er sikkert ikke tilfældigt valgt. Her fejrer Reykjavik sit 200-års jubilæum, og i byen gør man sig klar til at være vært for topmødet mellem Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov. Og det er lige netop ved topmødet, at fortællingen får sin finale, og vi får at vide, hvad der er sket med den unge, forsvundne pige. ’Reykjavik’ føjer sig til rækken af spændende og velfortalte krimier fra Ragnar Jonasson, og denne gang har han så fået hjælp fra statsministeren.

Et lille irritationsmoment; i markedsføringen teases der med, at bogen er inspireret af virkelige hændelser. Det havde klædt forlaget at fortælle en lille smule om, hvor tæt handlingen så er på virkeligheden.

Katrín Jakobsdóttir og Ragnar Jónasson: Reykjavik. Gads Forlag. 334 sider, oversat af Rolf Stavnem. Februar 2024

Der er lukket for kommentarer.