Helge Bille: Roman om en forbrydelse
I 2001 erklærede skuespilleren, performancekunstneren og forfatteren Claus Beck-Nielsen sig død. Eller rettere – han sagde farvel til sin identitet. Det skete i bogen “Selvudslettelser”, hvor han tog navnet “Das Beckwerk”. I 2010 begravede han en Claus Beck-Nielsen attrap ved en stor anlagt event. Siden har han blandt andet udgivet bøger i navnene Nielsen og Madame Nielsen. Nu udkommer han med nærværende bog “Roman om en forbrydelse” under navnet Helge Bille.
“Roman om en forbrydelse” er oprindeligt den overordnede serietitel på Sjöwall og Wahlöös eminente systemkritiske krimier, skrevet mellem 1965-1975, med efterforskeren Martin Beck som hovedrollekarakter.
Titlen på nærværende bog er, ligesom forfatterpseudonymet, med til at mystificere værket. Hvem er Helge Bille? Og hvorfor denne direkte henvisning til nogle af Sveriges største krimiforfattere? En snu forfatter leger med sin læser allerede fra titelbladet, og vi må selv deltage aktivt i den del af opklaringen, der handler om værk og forfatter.
En nyskilt mand i 30-erne flytter ind i en lejlighed på Peblinge Dossering på Nørrebro i København. Lejlighedens tidligere ejer er den nu afdøde Helge Bille. Manden beslutter at overtage navnet, og da han under renoveringen af lejligheden finder en tysk militærpistol, pakket ind i nogle sider fra en Berlingske Tidende fra 1949, beslutter han sig for at finde ud af, hvem Helge Bille, nu ham selv, var. Denne spaltning mellem objekt og subjekt komplicerer nu handlingen yderligere. Eller understreger den – for hvilken Helge Bille er det egentlig, der søges efter? Og hvad er motivet?
Den unge Helge Bille bevæger sig ind i en labyrint af spor for at finde “sandheden”, med et dystert tågeiklædt vinter København som vidunderlig kulisse. Har Helge Bille begået en forbrydelse med det gemte våben? Og i så fald hvorfor? Fortællingen snørkler sig frem, dybere ind i mørket, i jagten på at finde sandheden om …. fortælleren selv? Om forbrydelsens karakter? Om mennesket?
Som så ofte i denne forfatters værker afsøges grænserne mellem fiktion, virkelighed og identitet.
“Jeg har skridt for skridt, side for side, bevæget mig ind i det mørke. Hvad der er virkelighed, og hvad der er mareridt, ved jeg ikke. For mig, i mit liv, har der aldrig været nogen klar grænse. Mit liv er en gråzone. Romanens to hovedpersoner – fortælleren og den mulige forbryder, i hvis spor han vandrer, bærer begge mit navn. Måske er der tale om et og samme menneske. Måske er vi talløse.”, siger Helge Bille i et interview på forlaget Gutkinds hjemmeside.
“Roman om en forbrydelse” er et eksistentielt værk om at finde sin identitet – eller rettere om, hvor svært det er at finde den. Og om, hvor bange man kan være for at åbne Pandoras æske. Mennesket er en gåde – en krimi om vi vil. Det er finurligt og klogt, og rejser det evigt aktuelle spørgsmål: Tør vi se os selv i øjnene? Tør vi reflektere over i hvor høj grad forbrydelsen er en del af menneskets DNA?
Helge Bille: Roman om en forbrydelse, Gutkind, 192 sider, februar 2024