// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Daniel Kehlmann: Lysspil
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Daniel Kehlmann: Lysspil

Skrevet af den 10. februar 2024 – 05:56Ingen kommentarer

R√łde Pabst, den ber√łmte tyske filminstrukt√łr, var en af dem, der slap v√¶k fra nazisterne i tide. Han fik mulighed for at arbejde i Hollywood med de store stjerne i 1930erne, men alligevel vender han tilbage til Nazityskland og indspiller film under krigen. Faktisk er han stadig i gang s√• sent som i vinteren 1945, mens bomberne falder omkring √łrerne p√• films√¶ttet. Venstreorienteret kunstner og nazisterne. Hvordan kan det g√• til?

Det er sp√łrgsm√•let bag Daniel Kehlmanns fremragende Lysspil om kunst, krig og k√¶rlighed og den moralske √łdemark som mange fors√łgte at krydse under krigen. Ikke alle lykkedes, og ikke alle slap fra det uden voldsomme skader p√• renomme og sj√¶l. Hvor g√•r gr√¶nsen? Hvad kan man leve med for kunstens skyld? Og hvorn√•r er kunsten bare et skjold man fors√łger at gemme sit store ego bag?

Pabst vendte tilbage til das Vaterland for at hj√¶lpe sin syge mor. Krigsudbruddet forhindrede ham i at komme ud igen, selvom han havde b√•de visum, arbejdstilladelse i USA og midler til at rejse. Nazisterne lagde et stort pres p√• ham for at f√• ham til at lave film ‚Äď ingen propaganda, naturligvis, bare film ‚Äď og de truede hans familie. M√•ske alts√•.

For sandheden er også, at der ikke var nogen grund til at han skulle tage familien med tilbage til Tyskland, hvis formålet var at hjælpe hans mor. De kunne være blevet i sikkerhed. Og hans Hollywoodkarriere gik jo ikke særlig godt. Og nazisterne gav ham adgang til det bedste udstyr og masser af muligheder. Og…

Og statister til de storslåede scener. Statister, der var hentet direkte fra lejrene. Men lejrene var jo ikke hans skyld. Vel? Og ingen statister fik det værre af at være med i hans film. Vel?

Lysspil er en rejse ind i m√łrkets hjerte, ind hvor man lyver for alt og alle og sig selv, og hvor den groteske hverdag i det tredje rige sniger sig ind over siderne. Der var dem, der flygtede og dem der blev. Og dem der ikke ville samarbejde, men alligevel ikke kunne lade klaptr√¶et blive liggende, n√•r mulighederne var der. Lysspil er en f√¶nomenal god bog, om synd og moral, kunst og krig og det der moralske kompas, der er lettere at f√łlge i fredstid.

Daniel Kehlmann: Lysspil. 368 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Lars Christiansen, udkom 23. januar 2024

Der er lukket for kommentarer.