// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cecilie Lassen: Indre ø
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Cecilie Lassen: Indre ø

Skrevet af den 2. maj 2024 – 05:23Ingen kommentarer

Hvordan påvirker det en familie, at faren pludselig en dag ikke vender hjem? Det er det Cæcilie Lassen i sin bog Indre ø dykker ned i.

I et nutidsspor, som finder sted under corona-pandemien i Danmark, og i et spor som fører helt tilbage til Danmarks besættelse og den kolde krig, får vi en lang og knudret familiehistorie fortalt. Der er mange navne, steder og ideologier, spring i tid og sted, der skal holdes fast i.

Journalisten Ditte begynder at grave i sin egen familiehistorie, da hendes oldemor dør, og der i boet findes ting, som stiller spørgsmål til den familiehistorie, hun har fået fortalt. For det viser sig jo, at hendes mor og onkel har vidt forskellige historier at fortælle om deres egen far. Den ene har forgudet ham, mens den anden har lagt afstand til ham. Ditte beslutter, at nu hvor landet er blevet lukket ned, vil hun forsøge at åbne Pandoras æske og finde svar om sin egen familiehistorie. Hvad er blevet fortiet og hvorfor, – og hvad skete der egentlig med morfar Kai, som en dag pludselig ikke kom hjem igen?

Sammen med alle disse historieskildringer, får vi også et indblik i, hvordan hemmeligheder, ideologier og fortielser kan gå i arv, og Ditte kæmper i særdeleshed med at forstå sin egen mor, og de valg som hun har gjort livet. Samtidigt er der knaster i Dittes eget forhold til datteren, som opholder sig i Guatemala i et forsøg på at finde sin far, som har været ikke eksisterende hele hendes liv. Hemmeligheder og fortielser går ikke nødvendigvis i graven med de døde, men de nedarves derimod af næste generation.

Jeg havde meget svært ved at få taget ordentligt hul på romanen, og måtte forsøge op til flere gange. Jeg synes, den er meget kluntet i sit sprog, og så er der mange navne at holde styr på, og de ligger meget tæt op ad hinanden, så det kan være svært at hitte rede i, hvem der nu taler, og hvem der ikke har ordet. Historien er utrolig spændende, men jeg syntes desværre, at det sproglige udtryk blev lidt en show-stopper. Dog hvis man er interesseret i historie og især de danske forhold under den kolde krig, så er der meget at hente, for på en fin måde bliver ideologiske forskelligheder beskrevet.

Cæcilie Lassen, Indre ø, Alhambra, 2024, 415 sider.

Der er lukket for kommentarer.