// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Malene Ravn: Den virkelige verden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Malene Ravn: Den virkelige verden

Skrevet af den 6. februar 2024 – 05:03Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Karen Dich

I Weekendavisen kunne man i januar l√¶se, at 2023 blev √•ret, hvor psykedelisk medicin fik sit gennembrud, ogs√• i Danmark. Angiveligt p√•peger en r√¶kke studier, at stofferne kan √¶ndre ‚ÄĚrigide tankem√łnstre‚ÄĚ og ‚ÄĚlindre symptomer p√• mental sygdom‚ÄĚ, fordi de oplevelser som patienter f√•r under p√•virkning af stofferne skulle give nye indsigter.

Men måske er det mere korrekt at tale om, at den psykedeliske medicin har fået en renæssance. For også i 1960’erne eksperimenterede man med psykedeliske stoffer, særligt LSD, i behandlingen af psykiatriske patienter. Og det har Malene Ravn skrevet om i romanen Den virkelige verden.

Bogen tager udgangspunkt i virkelige h√¶ndelser: P√• Frederiksberg Hospital blev der fra 1960 givet meget h√łje doser LSD til omkring 400 patienter under ledelse af overl√¶ge Einar Geert-J√łrgensen.

Geert-J√łrgensen har givet inspiration til romanens Anders Hartung, der er patriark med alle de privilegier og den selvtilfreds, som man kan forvente af en overl√¶ge af den gamle skole. Anders Hartung kommer og g√•r, n√•r han vil ‚Äď og gennem en hemmelig ul√łst l√•ge i hegnet, der i praksis betyder, at det psykiatriske hospital st√•r √•bent for alle patienter.

‚ÄĚDet er overl√¶ge Hartungs overbevisning, at det er som det skal v√¶re. Tvang er ham imod,‚ÄĚ lyder det indledningsvis i romanen, og som l√¶ser f√•r vi med den indre synsvinkel, indblik i overl√¶gens selvopfattelse, som vi s√• kan ryste p√• hovedet af, ikke mindst n√•r han samtidig fikserer patienter med remme for at tvinge dem til at modtage de store m√¶ngder LSD ‚Äď ganske uden overv√•gning endsige opf√łlgende samtaler.

Patienterne, hvis indre vi også får indblik i gennem en vekslende synsvinkel, bliver ikke raske af LSD-behandling. Faktisk får flere af dem det ligefrem værre, til trods for, at mange af dem slås med ting, vi i dag næppe vil betegne som psykiske lidelser: homoseksualitet, manglende seksuel nydelse, problemer med at tilpasse sig hustru- og moderrollen.

Og så er der Edith Christiansen, den unge kvindelige læge, der får en strålende karrieremulighed under Hartung og sågar et eget kontor. Edith er baseret på en anden historisk figur, LSD-læge Ketty Kjærbye Kristiansen, hvis private arkiv med hundredvis af dokumenter, forfatteren har haft adgang til.

Edith bliver ogs√• en tidstypisk figur, et billede p√• ligestillingens komme, med de udfordringer der f√łlger med at v√¶re en kvinde i m√¶ndenes verden. ‚ÄĚHun kan ikke bare kopiere det sprog, herrerne bruger, men m√• finde sin egen vej,‚ÄĚ lyder det.

Det er virkeligt godt stof, Malene Ravn har f√•et fingrene i, det f√łles b√•de moderne og vedkommende uanset om det handler om k√łnnede hierarkier, h√•rdh√¶ndet psykiatri eller vanskelighederne ved at f√• en karriere og et familieliv til at g√• op i en h√łjere enhed. Og historien fort√¶lles flydende og indlevende; det er i h√łj grad en roman og ikke blot et historisk dokument.

Enkelte steder f√łles det som om, det hele g√•r lige lovligt meget op. Og jeg kan godt savne lidt spr√¶kker i den meget helst√łbte bog.

Malene Ravn, Den virkelige verden, Gyldendal, 2023, 225 sider.

Der er lukket for kommentarer.