// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Stig Møller og Michael Bremerskov Jensen: Samtale fremmer forståelsen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » International Politik, Politik & debat, Samfund

Per Stig Møller og Michael Bremerskov Jensen: Samtale fremmer forståelsen

Skrevet af den 1. december 2010 – 07:00Ingen kommentarer

Samtale fremmer forståelsen er en meningsudveksling mellem tidligere Udenrigsminister Per Stig Møller og specialkonsulent i Udenrigsministeriet Michael Bremerskov Jensen. En meningsudveksling om verden. Demokrati, menneskerettigheder, islam, EU, velfærd og frihed er nogle af de emner, der diskuteres.

Den ideologiske udvanding og pragmatisme, der har afløst den tidligere skarpe ideologiske opdeling er et af de indledende emner, der diskuteres. De klassiske modsætninger er blevet mindre, hvilket betyder, at de forskelle, der er tilbage, må serveres på en strategisk måde, så de ikke fremstår som ubetydelige nuanceforskelle. Da det jo er kampen om magten, der er det altoverskyggende mål i politik nu om dage, er politiske modstandere simpelthen nødt til at fremstå uenige om langt de fleste ting.

De drøfter ligeledes det ændrede adfærdsmønster i befolkningen, hvor der er en tendens til at være apolitiske individualister, der ikke tager aktiv del i politik. Dette følges op af en snak om, hvorvidt den politiske kommunikation, der er tilgængelig for vælgerne, blandt andet i form af tv-transmitterede debatter, er reduceret til et lukrativt kredsløb for kommunikationsfolk og medier i stedet for at fungere som reel og brugbar oplysning til befolkningen. TV-formidlingen henvender sig til vores emotionelle side og giver ikke tid til rationel eftertanke, hvorfor der ofte hersker et ”stemningsdemokrati”, som Per Stig Møller kalder det. Stemningsdemokratiet medfører, at den tilfældige fremherskende stemning på en valgdag kan få alt for vidtrækkende konsekvenser. Som der står et sted i bogen ”kombinationen af discount-journalistik og lykkehjuls-politik gør demokratiet til offer for tilfældighederne”.

På den internationale front udveksler de synspunkter om blandt andet EU’s eksistensberettigelse og fremtid og hvorvidt Europa kan forblive uforandret på trods af den massive demografiske ændring, der har fundet sted de seneste 60 år. Og til forskel fra de TV-debatter, hvor journalisten stiller skræddersyede spørgsmål og siger ”tak, vi har desværre ikke mere tid”, så snart de har fået et svar, de kan klippe sammen til det de vil, kommer denne her bog godt rundt om emnerne og der er plads til betragtninger, der rækker længere end vi er vant til. Nuancerede betragtninger, der ikke reduceres til enten/eller eller for/imod.

Per Stig Møller og Michael Bremerskov har skrevet en meget vedkommende samtalebog. Den er måske til tider en anelse højtragende i de mange referencer til Kant, Machiavelli, Habermas, Sofokles mv. som vil få en læser uden en udpræget samfundsinteresse til at falde fra, men når man finder de her emner interessante fungerer de ovennævnte referencer fint nok og de opfølges altid af en aktuel pointe.

Michael Bremerskov er desuden tilpas provokerende i flere af sine spørgsmål, blandt andet da han på et tidspunkt åbner op for en sammenhæng mellem den onde cirkel dansk politik befinder sig i og den akutte mangel på talent i folketingsgrupperne. Eller da han spørger om danskerne slet og ret er blevet så egoistiske og navlebeskuende, at de er ligeglade med om Danmark sender soldater i krig uden FN-mandat, så længe der ikke røres ved efterlønnen eller friværdien.

Bogen er forfriskende og tankevækkende og den bærer positivt præg af den tidligere Udenrigsministers forfatterbaggrund med et levende og farverigt sprog, for eksempel da han afviser, at den danske befolkning har forvandlet sig til selvtilfredse velfærdsnarkomaner, der er blevet flommefede af velfærdsforstoppelse.

Jeg kan kun sige læs den og bliv klogere!

Per Stig Møller og Michael Bremerskov Jensen, Samtale fremmer forståelsen, Gyldendal, 1. december 2010, 186 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.