// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Malte Tellerup: Mestrene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Malte Tellerup: Mestrene

Skrevet af den 30. januar 2024 – 05:47Ingen kommentarer

Mestrene – romanen jeg ikke anede jeg ville elske!

Mestrene er en roman om h√•ndbold. Jeg interesserer mig ikke for h√•ndbold. Ser ikke engang, n√•r h√•ndboldlandsholdet spiller kampe. Men bogen interesserede mig! Jeg skal pr√łve at forklare, jeg er nemlig sikker p√•, at mange l√¶sere vil finde den interessant, hvad enten de er h√•ndboldfans eller ej.

Forfatter Malte Tellerup fortæller om sin opvækst i håndboldhaller i sluthalvfemserne og starten af nullerne. Mestrene er en autobiografisk roman om at være skilsmissebarn, om at elske at spille håndbold, om at jagte sejren, om at være den bedste, om at have lyst til at kysse drenge, om fællesskab og om frygten for at fejle.

Malte Tellerups for√¶ldre var begge engagerede i h√•ndbold. Da de blev skilt og Malte og hans bror blev skilsmisseb√łrn, var hallen det konstante i deres verden. For√¶ldrene flyttede flere gange, men hallen bestod. For Malte Tellerup blev hallen noget s√¶rligt. Der var livet i hallen og der var livet udenfor hallen. Hallen gav tryghed, noget velkendt og hallen var rammen om f√¶llesskab. Men hallen havde ogs√• mange √łjne, og Malte Tellerup gjorde sit ypperste for ikke at fejle.

Mestrene er derfor også meget mere end en roman om håndbold. Det er en roman om opvækst. Om overgangen fra dreng til mand. Og om (hvad jeg vil kalde) grænseoverskidende indvielsesritualer, når man fx starter i en ny klub. Det er en roman om forvirringen ved at synes om andre drenge og samtidig være kærester med piger.

Der er dele i bogen, der bliver for lange og detaljerede for denne læser, det er fx når konkrete kampe gengives, når håndboldhelte og klubber opremses og når regler gennemgås. Men det ændrer ikke på min begejstring for at være med i hallerne og for at få indblik i en verden jeg ikke kendte til (selvom jeg selv som ung dyrkede holdsport). Romanen er skrevet med en stemme jeg hurtig fik tillid til, tonen er rar og hverdagssnakkende (positivt ment!) og forfatteren kommenterer underholdende undervejs.

Det er ogs√• en roman om h√•ndbold (en hvilken som helst holdsport) med fokus p√• leg, sjov og f√¶llesskab kontra holdsport som talentudvikling mod professionel sport. Og i slutningen af romanen m√łdes Malte Tellerup og taler med S√łren Ankersen, der ved en del om talentudvikling i dansk h√•ndbold og her l√łftes historien op i et st√łrre perspektiv.

L√¶sningen fik mig til at t√¶nke p√• min egen ungdom i idr√¶tscentre og haller i Gren√•, Horsens, √Örhus mv. Jeg spillede basketball og husker omkl√¶dningsrummene, lyder af basketballst√łvler p√• gulvet i hallen, sammenholdet, dommerbordet, og skammen og smerten, n√•r vi tabte. Selv som 15 √•rig gik jeg s√• meget op i det og var s√• d√•rlig en taber, at jeg kunne gr√¶de af at tabe. Vi var ikke store talenter, ingen af os har skabt en sportskarriere, men oplevelserne med de andre p√• pigeholdet, festerne med drengeholdet, nederlag og sejre og samspillet med tr√¶nerne vil jeg for altid med taknemmelighed b√¶re med mig.

Mestrene er nomineret til DR Romanprisen 2024 og det giver mening Рfor Mestrene fanger sin læser, hvad enten man er håndboldfan eller ej.

Malte Tellerup (f. 1989) debuterede med romanen Markl√łs i 2017, fik Blixenprisen i 2018 og har siden skrevet Hedeselskabet og Spr√¶ng fabrikken. Han er Cand.mag. i Litteraturvidenskab fra K√łbenhavns Universitet.

Malte Tellerup, Mestrene, 2023, Lindhardt og Ringhof, 257 sider.

Der er lukket for kommentarer.