// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Signe Pildal: Francine & Katrine
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Signe Pildal: Francine & Katrine

Skrevet af den 11. april 2024 – 05:21Ingen kommentarer

Virkelig god debut af Signe Pildal! Francine er ung ph. d.-studerende og bliver til en julefest voldtaget af sin vejleder Kj√¶r. Hun v√¶lger ikke at anmelde det, da hun f√łler, at hendes karriere kommer i fare.

Katrine er Kj√¶rs kone. Hun ved godt, at hendes mand har en svaghed for unge studiner, men hun d√¶kker over hans aff√¶rer, som hun tror, det er, for at beskytte sig selv, sit √¶gteskab og sine b√łrn.

Romanen handler om de vidtrækkende og langvarige konsekvenser, voldtægten har. Ikke blot for de to kvinder, men også for menneskene omkring dem.

Den handler om m√¶nd, der hersker i stort og sm√•t, og som stort set ikke kender nogen gr√¶nser. Og om koner, der s√¶tter en √¶re i at holde hjemmet rent og overfladen intakt i den illusion, at andre s√• ikke ser, hvad der reelt foreg√•r og i h√•bet om, at deres selvbillede ikke krakelerer. Og s√• handler den om den farlige afh√¶ngighed, der kan v√¶re i at blive til eller v√¶re noget i andres √łjne.

Vejlederen Kj√¶rs man√łvrer er klassisk gaslightning; f√łrst rose, s√• s√• tvivl. F√łrst smigre, s√• aff√¶rdige. F√łrst invitere, s√• afvise.

Han er en farlig kombination af magtfuld og fordrukken impulsiv, og han pendler mellem det s√łlle, n√•r hans kone finder ham beruset og sovende med bukserne nede om anklerne i hjemmets sofa efter et arrangement med kolleger, og det selvforherligende, n√•r han finder sig selv klogere og bedre end alle andre og misbruger sin magt over andre.

Vi f√łlger de to kvinder i √•rene efter voldt√¶gten, og kapitlerne skifter mellem de to kvinders synsvinkler, hvilket fungerer rigtig godt. Den er velskrevet og sv√¶r at l√¶gge fra sig, n√•r f√łrst man er i gang.

Den afbilder p√• meget trov√¶rdig vis, hvilke magtstrukturer, der er i universitetsmilj√łet, og hvor meget, der kan v√¶re p√• spil for den enkelte, hvilket kan g√łre det t√¶t p√• umuligt at g√łre det rigtige eller opn√• retf√¶rdighed.

Signe Pildal fort√¶ller selv, at hun efter metoo-debatten for alvor startede tilbage i 2020, blev n√łdt til at unders√łge, hvad der er med de milj√łer, hvor den skal overgreb sker.

En stor anbefaling herfra.

Signe Pildal, Francine & Katrine, Lindhardt og Ringhof, april 2024, 310 sider.

Der er lukket for kommentarer.