// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Signe Pildal: Francine & Katrine
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Signe Pildal: Francine & Katrine

Skrevet af den 11. april 2024 – 05:21Ingen kommentarer

Virkelig god debut af Signe Pildal! Francine er ung ph. d.-studerende og bliver til en julefest voldtaget af sin vejleder Kjær. Hun vælger ikke at anmelde det, da hun føler, at hendes karriere kommer i fare.

Katrine er Kjærs kone. Hun ved godt, at hendes mand har en svaghed for unge studiner, men hun dækker over hans affærer, som hun tror, det er, for at beskytte sig selv, sit ægteskab og sine børn.

Romanen handler om de vidtrækkende og langvarige konsekvenser, voldtægten har. Ikke blot for de to kvinder, men også for menneskene omkring dem.

Den handler om mænd, der hersker i stort og småt, og som stort set ikke kender nogen grænser. Og om koner, der sætter en ære i at holde hjemmet rent og overfladen intakt i den illusion, at andre så ikke ser, hvad der reelt foregår og i håbet om, at deres selvbillede ikke krakelerer. Og så handler den om den farlige afhængighed, der kan være i at blive til eller være noget i andres øjne.

Vejlederen Kjærs manøvrer er klassisk gaslightning; først rose, så så tvivl. Først smigre, så affærdige. Først invitere, så afvise.

Han er en farlig kombination af magtfuld og fordrukken impulsiv, og han pendler mellem det sølle, når hans kone finder ham beruset og sovende med bukserne nede om anklerne i hjemmets sofa efter et arrangement med kolleger, og det selvforherligende, når han finder sig selv klogere og bedre end alle andre og misbruger sin magt over andre.

Vi følger de to kvinder i årene efter voldtægten, og kapitlerne skifter mellem de to kvinders synsvinkler, hvilket fungerer rigtig godt. Den er velskrevet og svær at lægge fra sig, når først man er i gang.

Den afbilder på meget troværdig vis, hvilke magtstrukturer, der er i universitetsmiljøet, og hvor meget, der kan være på spil for den enkelte, hvilket kan gøre det tæt på umuligt at gøre det rigtige eller opnå retfærdighed.

Signe Pildal fortæller selv, at hun efter metoo-debatten for alvor startede tilbage i 2020, blev nødt til at undersøge, hvad der er med de miljøer, hvor den skal overgreb sker.

En stor anbefaling herfra.

Signe Pildal, Francine & Katrine, Lindhardt og Ringhof, april 2024, 310 sider.

Der er lukket for kommentarer.