// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Imran Rashid, Katja Bamberger Bro, Marie Brixtofte: Skærmsund
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund, Selvhjælp, Videnskab

Imran Rashid, Katja Bamberger Bro, Marie Brixtofte: Skærmsund

Skrevet af den 26. april 2024 – 05:27Ingen kommentarer

Jeg ved det, du ved det, vi ved det alle sammen. Den forbandede skærm der. Men hvad gør vi ved det? For det er åbenbart en kæmpe udfordring for mange af os, unge som gamle, og konsekvenserne begynder for alvor at komme til syne nu.

Selvom du som voksen, i modsætning til børn, har en nogenlunde veludviklet impulskontrol, så bruger du sandsynligvis mere tid med din smartphone, end du gerne vil.

Bogens selverklærede formål er at give dig som læser nærværet og kontrollen tilbage, så øjenkontakten igen kommer til at fylde mere end stikkontakten og du får reduceret dine ”app-stinenser”. Lidt poppet nuvel, men egentlig også ret effektfuldt, hvis du tillader dig selv at tage det rigtigt ind.

Bogen er inddelt i to dele. Første del handler om teorien bag skærmsundhed og del to om skærmsundhed i praksis.

Bogen giver således dig som læser en valgmulighed fra start; vil du have teoretisk viden om konsekvenserne ved højt skærmforbrug, eller vil du hellere direkte til de praktiske råd, så du kan komme i gang med at ændre din families skærmvaner. Det er en klog opbygning, som kan mindske friktionen for rent faktisk at komme i gang.

Og jeg ville ønske, at det så var nu, jeg kunne dele mine erfaringer med den fire ugers guide til sundere skærmvaner, men sandheden er, at jeg og vi ikke kom dertil i min familie. Hvorfor? Det var simpelthen for omfattende. Jeg er fuldstændig sikker på, at planen er god, gennemtestet og veludført af dygtige fagfolk, men jeg kunne næsten ikke engang overskue at læse guiden igennem let alone gå i gang med den i praksis. Familiemøder, tovholder, beskrivelser af motivation, konflikthåndteringsmodeller, registrering af skærmtid, familieidentitet, evaluering fra uge til uge mv.

Ærligt, så er min udfordring nok, at jeg ikke – lige nu – finder problemet ret stort. Når jeg sammenligner med andre. Men det skal jeg jo ikke. Fokus skal være på, hvor meget skærm må fylde i MIN familie, uanset hvad andre gør. Og jeg ved jo, at det er noget skidt. Og jeg ved, at jeg har en gylden mulighed for at tage det lidt på forkant, fordi mine børn kun er 7 og 10 år.

Men heldigvis har jeg jo bogen stående i reolen nu, og min ambition er at tage den frem igen og rent faktisk prøve guiden af.  Eller dele af den. For som de skriver; selv hvis du kun gennemfører én uge, er det bedre end ingenting.

Måske er du mere ihærdig end mig? Prøv det af. Der kan intet dårligt ske ved, at blive mere bevidst om sin egen og sin families skærmsundhed.

Som en lille bonus er der til sidst i bogen en liste over 75 ting, man kan finde på, når nu man tager skærmene (mere) væk, lige som der er ideer til mere sunde skærmaktiviteter. At høre en lydbog eller se en film sammen er for eksempel helt i orden skærmtid.

Imran Rashid, Katja Bamberger Bro, Marie Brixtofte: Skærmsund, Gyldendal, januar 2024

Der er lukket for kommentarer.