// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gwendolyn Brooks: Maud Martha
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Gwendolyn Brooks: Maud Martha

Skrevet af den 20. februar 2024 – 05:47Ingen kommentarer

En lille fin perle som skal læses langsomt! Det er vist meget godt indkapslet, hvad bogen Maud Martha er. I 34 små vignetter under hver sin overskrift får vi et barskt, grumt og kærligt indblik i, hvordan Maud Martha har levet sit liv fra en fattig barndom i Chicagos gader til ægteskabet med Paul, som ikke bare er en dans på roser.

I de små vignetter stilles der skarpt på hendes egen situation samtidig med, at der ligger en samfundskritik gemt i teksten. Der er et svirp over teksten, som går ind og rammer læseren.

I hele romanen får man det indtryk, at det er en stærk person, som fortæller sin historie samtidig med, at man fornemmer en tristesse og et ønske om, at livet burde og kunne byde på mere, end det faktisk gør.

Maud Martha vokser op i en fattig familie, hvor man kæmper for det, man har kært. Familien kæmper en ihærdig kamp om at beholde huset, da det afføder respekt at bo i hus, i det rigtige kvarter, på den rigtige side af vejen.

Maud er en meget sammensat person, for på mange punkter har hun ikke høje tanker om sig selv og lader sig undertrykke af samfundets normer, men på den anden side er hun skarp og stærk og vil ikke bare nøjes. Hun går gerne (måske som provokation) i de ’hvides’ biograf og står op imod racistiske tilråb samtidig med, at hun er kuet af og misundelig på sin søster, som er mere lys i huden, da det er med til at åbne flere døre.

Maud er derfor glad for, at Paul kigger til hendes side, og at han ønsker at indgå ægteskab med hende, men hele tiden lurer usikkerheden, elsker han hende, eller hvad er hans plan? En scene fra deres ægteskab beskriver meget godt, hvor meget usagt der kan være mellem ægtefæller samtidig med, at det hele står skåret ud i neon. ”De spiste, drak og læste sammen. Hun læste ’Livets lænker’. Han læste ’Sex i ægteskabet’. De var tavse.”

Igennem hele bogen fornemmer man forfatterens kamp for bedre vilkår for de sorte og for hende selv og hendes familie, og det skærer i hjertet at læse, hvad der er foregået, især når man sidder her 70 år efter og desværre må erkende, at der stadig er meget at kæmpe for i forhold til helt basale menneskerettigheder.

Maud Martha er en poetisk bog om en sort kvindes kamp i 50’ernes Chicago. Den skal læses i mindre bidder, for hver bid man læser, bider nemlig også læseren.

Den autobiografiske roman Maud Martha er forfatter Gwendolyn Brooks eneste roman, som nu for første gang foreligger på dansk. Hun var borgerrettighedsaktivist bosiddende i Chicago, og hun var den første sorte forfatter til at modtage Pulitzerprisen.

Maud Martha, Gwendolyn Brooks, oversat af Birgitte Steffen Nielsen, Gyldendal, 2024, 188 sider.

Der er lukket for kommentarer.