// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Gwendolyn Brooks: Maud Martha
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Gwendolyn Brooks: Maud Martha

Skrevet af den 20. februar 2024 – 05:47Ingen kommentarer

En lille fin perle som skal læses langsomt! Det er vist meget godt indkapslet, hvad bogen Maud Martha er. I 34 små vignetter under hver sin overskrift får vi et barskt, grumt og kærligt indblik i, hvordan Maud Martha har levet sit liv fra en fattig barndom i Chicagos gader til ægteskabet med Paul, som ikke bare er en dans på roser.

I de små vignetter stilles der skarpt på hendes egen situation samtidig med, at der ligger en samfundskritik gemt i teksten. Der er et svirp over teksten, som går ind og rammer læseren.

I hele romanen f√•r man det indtryk, at det er en st√¶rk person, som fort√¶ller sin historie samtidig med, at man fornemmer en tristesse og et √łnske om, at livet burde og kunne byde p√• mere, end det faktisk g√łr.

Maud Martha vokser op i en fattig familie, hvor man k√¶mper for det, man har k√¶rt. Familien k√¶mper en ih√¶rdig kamp om at beholde huset, da det aff√łder respekt at bo i hus, i det rigtige kvarter, p√• den rigtige side af vejen.

Maud er en meget sammensat person, for p√• mange punkter har hun ikke h√łje tanker om sig selv og lader sig undertrykke af samfundets normer, men p√• den anden side er hun skarp og st√¶rk og vil ikke bare n√łjes. Hun g√•r gerne (m√•ske som provokation) i de ‚Äôhvides‚Äô biograf og st√•r op imod racistiske tilr√•b samtidig med, at hun er kuet af og misundelig p√• sin s√łster, som er mere lys i huden, da det er med til at √•bne flere d√łre.

Maud er derfor glad for, at Paul kigger til hendes side, og at han √łnsker at indg√• √¶gteskab med hende, men hele tiden lurer usikkerheden, elsker han hende, eller hvad er hans plan? En scene fra deres √¶gteskab beskriver meget godt, hvor meget usagt der kan v√¶re mellem √¶gtef√¶ller samtidig med, at det hele st√•r sk√•ret ud i neon. ‚ÄĚDe spiste, drak og l√¶ste sammen. Hun l√¶ste ‚ÄôLivets l√¶nker‚Äô. Han l√¶ste ‚ÄôSex i √¶gteskabet‚Äô. De var tavse.‚ÄĚ

Igennem hele bogen fornemmer man forfatterens kamp for bedre vilkår for de sorte og for hende selv og hendes familie, og det skærer i hjertet at læse, hvad der er foregået, især når man sidder her 70 år efter og desværre må erkende, at der stadig er meget at kæmpe for i forhold til helt basale menneskerettigheder.

Maud Martha er en poetisk bog om en sort kvindes kamp i 50’ernes Chicago. Den skal læses i mindre bidder, for hver bid man læser, bider nemlig også læseren.

Den autobiografiske roman Maud Martha er forfatter Gwendolyn Brooks eneste roman, som nu for f√łrste gang foreligger p√• dansk. Hun var borgerrettighedsaktivist bosiddende i Chicago, og hun var den f√łrste sorte forfatter til at modtage Pulitzerprisen.

Maud Martha, Gwendolyn Brooks, oversat af Birgitte Steffen Nielsen, Gyldendal, 2024, 188 sider.

Der er lukket for kommentarer.