// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Laura Ringo: Salsa – Vics bog & Viggas bog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Young adult

Laura Ringo: Salsa – Vics bog & Viggas bog

Skrevet af den 26. februar 2024 – 05:45Ingen kommentarer

Her i hjemmet har min teenagedatter og jeg været meget begejstret for DR tv-serien Salsa, og vi har med med stor appetit læst Laura Ringos bøger om Uma og Kaya. Nu kom så de to nyeste skud på stammen, nemlig bøgerne om Vic og Vigga, – og de skuffer ikke. Vi er fan!

Igen er vi tilbage i tiden, begge bøger fortæller og udfolder tiden inden selve tv-serien, og de giver dermed et ekstra lag til det, vi bevidner, når vi ser Salsa. Bøgerne om Vic og Vigga er dog mere barske end de to foregående. Bøgerne handler også om sex, kønsroller, venskaber og usikkerhed, men vi kommer et spadestik dybere, der er mere bid og mere alvorlige emner på spil.

I Vics bog får vi et indblik i, hvordan det er at blive ramt af angst. Hvordan det er pludselig at være handlingslammet, og ikke kan overskue de mest basale livsopretholdende ting. Det er en kæmpe udfordring bare at komme på toilet eller tage et bad. Ja, Laura Ringo beskriver det meget stærkt, så overbevisende at følelsen næsten kravler ind under huden på læseren.

Den døde kvinde er min mor, engang var hun gift, gift med min far, nu er hun gift på vej ind i mig, hun vil slå mig ihjel, overtage mine tanker. Min krop er ikke længere min, den er besat, alle følelser skal den føle, en stor kæmpe eksplosion.”

Hvad det er, som har udløst angstangrebene, som hærger Vics krop som gift, ja det er det store spørgsmål, måske det har noget med moderens død at gøre, men måske hænger det også sammen med hendes kæresteforhold? Hvor meget giver vi af os selv, når vi indgår i relationer, hvad tager andre, og hvad kan vi gøre krav på at få fra den anden?

I Viggas bog får vi indblik i, hvor svært det kan være at finde ud af, hvem man faktisk er. Hvordan et efterskoleophold kan være med til at definere en, men at man så efter endt ophold finder ud af, at man har levet i en boble, som nu brister i mødet med andre mennesker med andre værdier. Vigga slås med sin identitet og seksualitet, er hun til piger, er hun til fyre, eller er hun til begge? Og hvordan handler man, og tænker man, når man som ungt menneske ikke helt har styr på præventionen og må en tur omkring lægen?

Laura Ringo har igen begået to virkelig gode bøger, som fortjener mange læsere. Situationerne, venskaberne, fællesskaberne, ensomheden og usikkerheden, som beskrives, vil være genkendelige for mange unge mennesker, og samtidig, hvis man ser serien Salsa og læser bøgerne sammen med sin teenager, får man som forældre en unik mulighed for at kigge med ind i en verden, som ofte er lukket land!

Min teenagedatter er meget begejstret, og det er hendes ’gamle’ mor også, så de varmeste anbefalinger herfra!

Anmeldelse af Umas bog og Kayas bog kan læses her.

Laura Ringo, Vics bog / Viggas bog, Gyldendal, 2023, 133 sider/140 sider.

Der er lukket for kommentarer.