// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Laura Ringo: Salsa, Umas bog og Kayas bog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Ungdomsroman

Laura Ringo: Salsa, Umas bog og Kayas bog

Skrevet af den 20. december 2023 – 06:07Ingen kommentarer

Hvordan er det at være ung i dagens Danmark? Ser vi nyheder og læser aviser, så er de fyldte med historier om mistrivsel, og unge som ikke kan finde ud af livet, men er det nu hele fortællingen?

På DRTV vises serien SALSA, som råt for usødet fortæller om, hvordan ungdomslivet også ser ud. Hvor der festes. Hvor man forelsker sig. Hvor hjerter knuses. Hvor man har sin seksuelle debut. Hvor der diskuteres køn og seksuelle præferencer. Jeg har set serien med min teenagedatter, og det var givtigt at få et indblik i en verden, som jeg vanligvis holdes udenfor, og det at se den sammen åbnede for gode samtaler.

Efterfølgende har vi begge læst bøger om Uma og Kaya, som er nogle af pigerne i serien. Bøgerne er skrevet ovenpå serien, og de forsøger at give et indblik i pigernes liv. Hvordan livet har artet sig, og hvad de kommer af, inden vi møder dem i serien Salsa, og den manøvre gør Laura Ringo ret godt. Der er ikke så meget pis!

Ligesom i serien begynder man direkte inde i en situation, og så bliver der skrevet ud fra den. Det er befriende, og det helt rigtige greb at være i situationerne fremfor at fortælle om, hvordan det var engang. Dette litterære greb mestrer Lara Ringo rigtig godt.

Uma har mistet sin mor, og faren er flyttet til Sverige, og hun klynger sig til veninden og dennes familie, ja så meget at det hele går i stykker. Men hendes inderste ønske er sådan en kernefamilie, som hun ikke kan få. Hun vil så gerne have et sted at komme hjem til.

Om Kaya finder vi ud af, at hun har været en rigtig dygtig svømmer, men desværre stopper hun, da kroppen begynder at ændre sig, og hun får menstruation. Pludselig er det pinligt at trække i badedragten. Her formås der ikke i hendes familie at blive talt om det, så det bevirker, at hun fastholdes og fastholder sig selv i lillepigerollen, for det er der tryghed i.

Min datter var meget begejstret for bøgerne, og hun syntes, de var virkelig gode. Hun slugte dem, og det er vel et af de bedste skudsmål, en bog kan få med sig. Jeg var også begejstret (og også lidt rystet), for jeg fik jo pludselig et indblik i den verden, som venter min egen datter om ikke mange år.

Jeg tror godt, at bøgerne om Uma og Kaya kan gå hen og blive det for de unge mennesker, som Liv og Alexander og Hanne Vibeke Holts bøger om Louise var for min generation.

De varmeste anbefalinger kastes i hvert fald efter bøgerne og serien, – læs bøgerne og se gerne serien sammen med din teenager.

Laura Ringo, Umas bog & Kayas bog (Salsa), Gyldendal, 2023, 156 & 159 sider.

Der er lukket for kommentarer.