// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mikael Niemi: Sten i silke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mikael Niemi: Sten i silke

Skrevet af den 3. januar 2024 – 07:32Ingen kommentarer

Papala i det nordlige Sverige. Det er lige ved den finske gr√¶nse, deroppe hvor levevilk√•rene er barske og hvor fattigdommen har hersket helt op til vores tid. Her finder en gravemaskine resterne af et kvindelig i en frossen mose og sp√łrgsm√•lene myldrer frem sammen med hendes knogler og resterne af hendes t√łj. Hvem var hun? Hvorn√•r d√łde hun? Var det en ulykke ‚Äď eller m√•ske mord?

I 1920erne og 30erne var konflikterne i omr√•det i den grad kommet op til overfladen. De f√• rige sad solidt p√• g√•rdene og administrationen, mens de mange fattige m√•tte hutle sig igennem p√• sultegr√¶nsen. De rige kunne f√• de fattige til at underbyde hinanden p√• arbejdsopgaver, og Guds ord blev brugt til at bek√¶mpe den grynende arbejderbev√¶gelse og frygten for de ukristelige kommunister, der for nylig havde fors√łgt at tage magten i Finland.

I 1970erne vokser en ung kvinde op uden at kende familiens hemmeligheder, men som voksen indhenter de hende ‚Äď selvf√łlgelig. Hun f√•r anfald, hvor hun b√•de ser fremtiden og fortiden, og som voksen hensl√¶ber hun sin tid i arbejdspr√łvning p√• et d√łdssygt kommunekontor. Men s√• sker der noget ‚Äď det er som om gamle hemmeligheder titter frem, og hun drages tilbage til Tornedalen, n√¶r Papala, hvor hendes fars familie stammer fra.

Der er alts√• flere spor at f√łlge i Niemis roman om arbejderbev√¶gelsens trange k√•r i begyndelsen af 1900-tallet i nordsverige. M√•ske ogs√• for mange spor, for det bliver en lidt hoppende og usammenh√¶ngende roman, der slet ikke lever op til hans bedste (fx At koge bj√łrn). Romanen er klart bedst i kapitlerne om den fattige Eino og hans s√łnner, der s√• desperat fors√łger at fors√łrge familien og f√• en fremtid, mens kapitlerne i nutiden er lidt mere intetsigende og g√•den om den dr√¶bte kvinde ender som et antiklimaks. Sprogligt er der ogs√• saft og kraft i arbejderkampen, strejken og den tunge, sv√¶re hverdag med afsavn og sult, og ikke mindst mods√¶tningen til den veln√¶rede og selvretf√¶rdige overklasse, mens nutiden er lidt mere k√łnsl√łs og uden samme nerve.

Jeg ved godt, at det er moderne med romaner hvor nutidsmennesker skal finde sandheden om deres sl√¶gt og at et st√¶nk mystik √•benbart h√łrer sig til ‚Äď jeg √¶rgrer mig bare over, at en st√¶rk og relevant fort√¶lling skal afspores af den slags.

Mikael Niemi: Sten i silke. 522 sider, Modtryk. Oversat af Jakob Levinsen, udkom 1. november 2023

Der er lukket for kommentarer.