// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kirsten Thorup: Mørket bag dig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kirsten Thorup: Mørket bag dig

Skrevet af den 26. november 2023 – 07:21Ingen kommentarer

Hvordan overlever man et totalt moralsk sammenbrud? Hvad stiller man op, når man har mistet sin mand i en morderisk krig – og at man opdager at man var på den forkerte side?

Harriets mand faldt på østfronten, og i Indtil vanvid Indtil døden, der er første bind i serien, er Harriet nærmest hovedkulds stukket af til venner i München i 1942 for at dulme sorgen. Men selv blandt topnazister viser sandheden om 1000 års riget at være anderledes end forventet, og hun nærmest flygter hjem igen – hjem til sine to sønner og til et Danmark, hvor sympatien for nazismen og kampen mod kommunismen er kølnet betragteligt.

I Mørket bag dig skal Harriet have hverdagen i det besatte Danmark til at fungere. Hun har sin enkepension, men ikke alle ser med milde øjne på hendes fortid. Selv har hun svært ved at få sit verdensbillede til at hænge sammen, og bedre bliver det ikke da hun begynder at arbejde som frivillig for Schalburgfonden, der støtter familierne til østfrontfrivillige. For de kan jo ikke gøre for deres mænds valg, vel?

Det bliver ikke lettere at få tingene til at hænge sammen, da Harriet lejer et værelse ud til en modstandsmand, Knud. Kan det måske hjælpe hende til at ende på den vindende side? Hvem vinder egentligt? Og er der overhovedet plads til andre nuancer end sort og hvidt, mørke og lys, ondskab og retfærdighed?

Harriet er en fascinerende og spændende karakter. På én side stærk, på den anden side i omstændighedernes vold og ude af stand til at navigere med det rigtige moralske kompas. Harriet forstår ikke krigen, og hun forstår ikke, at valg har konsekvenser – heller ikke selvom hun efter München har fået øjnene op for det, de fleste andre så langt tidligere. Alligevel er det svært at give slip på vante forestillinger, for selv hvis hun ville slå hånden af sin tyskvenlige omgangskreds, kan hun ikke regne med at naboer og andre venner er parate til at tilgive hende. Og forude venter befrielsen…

Mørket bag dig er endnu en fremragende Thorup-roman om Harriet. Den når ikke helt op på forgængerens niveau, men det var virkelig også højt. Mørket bag dig bliver lidt for lang og lidt for fyldt med nær sagt samtlige sabotagebegivenheder under besættelsens sidste år, og selvom det er med til at tegne et billede af en tid hvor verden var af lave og skuddene faldt i byens gader, bliver det også lidt langt og opremsende.

Kirsten Thorup: Mørket bag dig. 534 sider, Gyldendal. Udkom 27. oktober 2023

Der er lukket for kommentarer.