// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Skjoldager: Spion i blodet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Morten Skjoldager: Spion i blodet

Skrevet af den 25. oktober 2023 – 05:57Ingen kommentarer

Den livslange tavshedspligt, som man skulle tro ansatte og tidligere ansatte i efterretningstjenesterne var underlagt, bliver endnu en gang gradbøjet og fortolket til, at man godt kan sige noget. Og at man godt selv kan vurdere, hvad man kan sige uden at afsløre for meget. Denne gang er det PET’s tidligere operative chef Frank Jensen, der deler ud af de hemmeligheder, som han ikke selv mener, er så hemmelige, at de skal holdes helt hemmelige.

Frank Jensen fortæller om sin 40 år lange karriere i det almindelige og det hemmelige politi til Politiken-journalisten Morten Skjoldager, der i 2016 skrev en anden PET-chefs livshistorie. Det var den tidligere øverste PET-chef Jakob Scharf, der her delte ud af de hemmeligheder, som han personligt ikke vurderede var tilstrækkeligt hemmelige til at skulle holdes hemmelige.

Frank Jensen har arbejdet med sagen om Blekingegade-banden, adskillige terrorsager op gennem nullerne og mange andre sager. En lille smule med Palme-sagen og den spektakulære spionsag om Oleg Gordievskij, som er genfortalt på fornem vis i denne bog.

Adskillige af terrorsagerne fra nullerne er efterhånden beskrevet indgående i adskillige bøger og på tv. Frank Jensen tilføjer dog enkelte nye detaljer og nuancer.

Der er også skrevet adskillige bøger om Blekingegade-banden og politiets efterforskning. Men her kommer Frank Jensen med særdeles overraskende nye oplysninger. Nemlig at han og PET var inde i bandens lejlighed i Blekingegade på Amager få timer før Københavns Politi fandt frem til lejligheden. Det har mig bekendt ikke været fremme før.

Politifolk har gennem årene flere gange argumenteret for, at banden kunne være blevet stoppet langt tidligere, hvis PET havde været mere villig til at dele oplysninger med det almindelige politi. Den påstand tilbageviser Frank Jensen ikke overraskende.

Det meste interessante er dog spionsagerne fra Den Kolde Krigs tid. Her løfter Frank Jensen sløret for detaljer, som ikke er just så kendte.

Bogen er fint bundet sammen med den sløjfe, som hedder, at begge hans forældre faktisk arbejdede som spioner under Den Kolde Krig som en del af et såkaldt stay behind-netværk. Faren dødede under mistænkelige omstændigheder. Frank Jensen har selv skrevet en bog om faren. Men historien bruges på fornem vis til at starte og slutte fortællingen.

Morten Skjoldager og Frank Jensen leverer en særdeles velskrevet og fængslende fortælling, der formentlig vil sælge godt. Man kan dog ikke lade være med at tænke over hvorfor tidligere ansatte i hemmelige tjenester fortæller hemmeligheder.

Morten Skjoldager: Spion i blodet – Frank Jensens liv med hemmeligheder. People’s Press, 2023. 429 sider.

Der er lukket for kommentarer.