Ingeborg Arvola: Kniven i ilden
Det har altid været svært at være enlig mor med to børn med to forskellige mænd. Det var bestemt heller ikke nemt i det nordligste Norge og Finland i midten af 1800-tallet, og da præsten tvinger Brita til at blive ydmyget i kirken for sine sønner/synder, får hun nok. Hun bryder op fra sin finske hjemby og rejser mod havet. Målet er at finde en rar mand, gifte sig med ham, og håbe på at han ikke drikker og måske har en båd.
Brita er smuk, og har arvet sin bedstefars fornemmelse for at helbrede dyr og mennesker, men hun er også et sanseligt menneske. Deraf de to børn, der følger hende mod vandet og håbet om en bedre fremtid. Hun er ikke den eneste, der bryder op og søger lykken andetsteds.
Men Brita er ikke kun kolde overvejelser og hårdt arbejde. På vejen forelsker hun sig i mand, der ville være perfekt for hende. Bortset altså fra, at han allerede er gift… og det ser hverken hendes børn eller hans kone på med venlige øjne.
Arvola kan skildre både den ydre og den indre natur, så man kan høre isen knirke, mærke kulden i hænderne og høre de ulykkelige jamre. Kniven i ilden er en kærlighedshistorie, men det er også en roman om et samfund i opløsning. Befolkningstallet vokser i grænselandet mellem Norge og Finland, og der er kamp om samernes græsgange, marker, fisk – og om sjælene.
Kniven i ilden var lidt lang tid om at komme i gang, men også her lønner tålmodighed sig. Det langsomme optræk folder sig ud til en roman om en lidenskabelig kvinde, der ikke vil bøje sig for normerne og fordømmelsen, men som heller ikke kan bryde rigtig fri. Rammen er den storslåede natur, og den barske kamp for at overleve i et mangelsamfund, hvor ulykke og sygdom aldrig er langt væk.
Romanen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2023.
Ingeborg Arvola: Kniven i ilden. 438 sider, Gutkind. Oversat af Camilla Christensen, udkom 31. august 2023