// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ingeborg Arvola: Kniven i ilden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden

Skrevet af den 24. oktober 2023 – 07:49Ingen kommentarer

Det har altid v√¶ret sv√¶rt at v√¶re enlig mor med to b√łrn med to forskellige m√¶nd. Det var bestemt heller ikke nemt i det nordligste Norge og Finland i midten af 1800-tallet, og da pr√¶sten tvinger Brita til at blive ydmyget i kirken for sine s√łnner/synder, f√•r hun nok. Hun bryder op fra sin finske hjemby og rejser mod havet. M√•let er at finde en rar mand, gifte sig med ham, og h√•be p√• at han ikke drikker og m√•ske har en b√•d.

Brita er smuk, og har arvet sin bedstefars fornemmelse for at helbrede dyr og mennesker, men hun er ogs√• et sanseligt menneske. Deraf de to b√łrn, der f√łlger hende mod vandet og h√•bet om en bedre fremtid. Hun er ikke den eneste, der bryder op og s√łger lykken andetsteds.

Men Brita er ikke kun kolde overvejelser og h√•rdt arbejde. P√• vejen forelsker hun sig i mand, der ville v√¶re perfekt for hende. Bortset alts√• fra, at han allerede er gift‚Ķ og det ser hverken hendes b√łrn eller hans kone p√• med venlige √łjne.

Arvola kan skildre b√•de den ydre og den indre natur, s√• man kan h√łre isen knirke, m√¶rke kulden i h√¶nderne og h√łre de ulykkelige jamre. Kniven i ilden er en k√¶rlighedshistorie, men det er ogs√• en roman om et samfund i opl√łsning. Befolkningstallet vokser i gr√¶nselandet mellem Norge og Finland, og der er kamp om samernes gr√¶sgange, marker, fisk ‚Äď og om sj√¶lene.

Kniven i ilden var lidt lang tid om at komme i gang, men ogs√• her l√łnner t√•lmodighed sig. Det langsomme optr√¶k folder sig ud til en roman om en lidenskabelig kvinde, der ikke vil b√łje sig for normerne og ford√łmmelsen, men som heller ikke kan bryde rigtig fri. Rammen er den storsl√•ede natur, og den barske kamp for at overleve i et mangelsamfund, hvor ulykke og sygdom aldrig er langt v√¶k.

Romanen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2023.

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden. 438 sider, Gutkind. Oversat af Camilla Christensen, udkom 31. august 2023

Der er lukket for kommentarer.