// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jan Guillou: Bedrag bedragerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jan Guillou: Bedrag bedragerne

Skrevet af den 27. januar 2024 – 06:40Ingen kommentarer

Vi er n√•et til andet bind i Guillous nye serie om sineto helte, den unders√łgende og kritiske journalist Erik Ponti og Carl Hamilton, der startede som svensk agent med a license to kill og oven i k√łbet var han greve og aktivist p√• venstrefl√łjen tilbage i 00‚Äôerne, da de f√łrst b√łger i den popul√¶re serie om Coq Rouge startede.

Nu er de begge godt oppe i √•rene, leddene knirker og ryggen g√łr ondt, men deres sans for retf√¶rdighed er ikke d√¶mpet. Her i Bedrag Bedragerne handler det om ondsindede og gr√•dige snydepelse, som lurer penge ud af uskyldige √¶ldre, der jo har det sv√¶rt med at geb√¶rde sig p√• internettet. Men da krigen i Ukraine bryder ud, og Sverige frygter for at blive indblandet, bliver der indrettet en tophemmelig kommandocentral langt ude p√• landet hos Ponti, hvorfra man styrer det digitale forsvar mod Putin.

Ud over at skrive klummer til et af de svenske dagblade og deltage i en TV-quiz, g√•r Ponti rundt og hygger sig med fugle, blomster og andet godt landligt. Og s√• selvf√łlgelig dyrker han fortsat jagt, med ture der g√•r til eksotiske egne, fx Afrika.

Hamilton f√•r overtalt Ponti til at hj√¶lpe til i afsl√łringen af kriminelle bedragere, og med det nye udstyr, som kun ganske f√• kender til, kan man tr√¶nge helt ind i mobiltelefoner, mails, ja i alle de mange krinkelkroge, hvor vi efterlader elektroniske spor. Og undervejs bliver der da ogs√• brug for nogle mere h√•ndfaste metoder i nedk√¶mpningen af skurkene, og det ved vi jo fra f√łrste bind, at Hamilton fortsat er i stand til.

Der er sp√¶ndende momenter og passager i bogen, men det er fristende at se Ponti som Guillous alter ego. Guillou var jo selv den afsl√łrende, h√•rdtsl√•ende journalist i sine unge √•r, som faktisk havnede i f√¶ngsel efter at have afsl√łret en hemmelig efterretningsorganisation i det svenske forsvar. Siden har han v√¶ret p√• kant med mangt og mange, akkurat som Ponti. Det er ham Guillou bruger i ‚ÄôBedrag bedragern‚Äô til at f√• luft for frustrationer og politiske holdninger. Men desv√¶rre bliver det ganske enkelt for meget. Ponti er sur p√• MeToo, p√• alle de kr√¶nkelsesparate, p√• mobiltelefoner og apps og p√• verdens udvikling i al almindelighed. Vi f√•r uvedkommende genfort√¶lling af, hvordan krigen i Ukraine startede og forl√łb i den f√łrste periode, vi h√łrer om den svenske ultrah√łjrefl√łj og, hvordan de puster til hadet til de fremmede for at vinde stemmer. Og n√• ja, pludselig er der s√• en sj√¶lden hornugle eller en s√łd lille Bambihjort i centrum for fort√¶llingen.

Ponti er gammel og sur, og man bliver faktisk ogs√• lidt sur af at l√¶se bogen ‚Äď ikke mindst n√•r man t√¶nker p√• de mange fremragende romaner, som de to hovedpersoner har geb√¶rdet sig i igennem √•rene.

Jan Guillou: ’Bedrag bedragerne’. Modtryk, 350 sider, oktober 2023. Oversat af Anders Johansen

Der er lukket for kommentarer.