// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Guillou: Bedrag bedragerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jan Guillou: Bedrag bedragerne

Skrevet af den 27. januar 2024 – 06:40Ingen kommentarer

Vi er nået til andet bind i Guillous nye serie om sineto helte, den undersøgende og kritiske journalist Erik Ponti og Carl Hamilton, der startede som svensk agent med a license to kill og oven i købet var han greve og aktivist på venstrefløjen tilbage i 00’erne, da de først bøger i den populære serie om Coq Rouge startede.

Nu er de begge godt oppe i årene, leddene knirker og ryggen gør ondt, men deres sans for retfærdighed er ikke dæmpet. Her i Bedrag Bedragerne handler det om ondsindede og grådige snydepelse, som lurer penge ud af uskyldige ældre, der jo har det svært med at gebærde sig på internettet. Men da krigen i Ukraine bryder ud, og Sverige frygter for at blive indblandet, bliver der indrettet en tophemmelig kommandocentral langt ude på landet hos Ponti, hvorfra man styrer det digitale forsvar mod Putin.

Ud over at skrive klummer til et af de svenske dagblade og deltage i en TV-quiz, går Ponti rundt og hygger sig med fugle, blomster og andet godt landligt. Og så selvfølgelig dyrker han fortsat jagt, med ture der går til eksotiske egne, fx Afrika.

Hamilton får overtalt Ponti til at hjælpe til i afsløringen af kriminelle bedragere, og med det nye udstyr, som kun ganske få kender til, kan man trænge helt ind i mobiltelefoner, mails, ja i alle de mange krinkelkroge, hvor vi efterlader elektroniske spor. Og undervejs bliver der da også brug for nogle mere håndfaste metoder i nedkæmpningen af skurkene, og det ved vi jo fra første bind, at Hamilton fortsat er i stand til.

Der er spændende momenter og passager i bogen, men det er fristende at se Ponti som Guillous alter ego. Guillou var jo selv den afslørende, hårdtslående journalist i sine unge år, som faktisk havnede i fængsel efter at have afsløret en hemmelig efterretningsorganisation i det svenske forsvar. Siden har han været på kant med mangt og mange, akkurat som Ponti. Det er ham Guillou bruger i ’Bedrag bedragern’ til at få luft for frustrationer og politiske holdninger. Men desværre bliver det ganske enkelt for meget. Ponti er sur på MeToo, på alle de krænkelsesparate, på mobiltelefoner og apps og på verdens udvikling i al almindelighed. Vi får uvedkommende genfortælling af, hvordan krigen i Ukraine startede og forløb i den første periode, vi hører om den svenske ultrahøjrefløj og, hvordan de puster til hadet til de fremmede for at vinde stemmer. Og nå ja, pludselig er der så en sjælden hornugle eller en sød lille Bambihjort i centrum for fortællingen.

Ponti er gammel og sur, og man bliver faktisk også lidt sur af at læse bogen – ikke mindst når man tænker på de mange fremragende romaner, som de to hovedpersoner har gebærdet sig i igennem årene.

Jan Guillou: ’Bedrag bedragerne’. Modtryk, 350 sider, oktober 2023. Oversat af Anders Johansen

Der er lukket for kommentarer.