// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tove Jansson: Ærligt spil
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tove Jansson: Ærligt spil

Skrevet af den 31. december 2023 – 05:59Ingen kommentarer

Hvornår er man ærlig over for sig selv og andre? Og kommer man altid længst med ærlighed, eller skal den nogle gange pakkes væk, fordi ærligheden er ilde hørt, og måske kan skade mere, end den kan gavne?

I Tove Janssons sidste roman Ærligt spil fra 1989, som nu for første gang ligger på dansk, beskriver hun i små fortællinger eller små sonetter, hvordan et kunstnerliv kan udforme sig.

De to kunstnere Jonna og Mari bor side om side og danner deres eget lille kunstnerfællesskab samtidig med, at de på fornemvis udfylder de huller, som de hver især har i forhold til at leve et almindeligt liv. De spiser sammen, ser film sammen og rejser sammen, men derudover vover de også det at kommentere på hinandens værker og hinandens liv. Qua deres tætte forhold er de med lige fra den først spæde start med en lille ide til det endelige produkt, – hvis kunstværket da ellers bliver til noget?!

De to kvinder er meget ærlige overfor hinanden. Der bliver sagt sandheder. Der bliver sagt sårende ting, men der rodes igen og igen bod på det, for alle ord er sagt med ærlighed. Imellem de to kvinder er der en kærlighed, som kan rumme alt, og de gider ikke spille det spil overfor hinanden, hvor man pakker ting ind. De siger den nogle gange nådesløse sandhed til hinanden. Det er det ærlige spil, de spiller, som kan synes hårdt og brutalt for den udenforstående iagttager.

Som læser får vi et indblik i den kunstneriske og skabende verden, vi hører om, hvor ensom den kan være, og vi bliver bevidste om, hvor gavnligt det kan være at have en person meget tæt på sig, en som netop tør sige sandheden, som tør være ærlig og som ikke ser livet som et spil, hvor vi alle spiller givne roller.

På en meget nænsom måde fortæller Tove Jansson om kvindernes kærlighed til hinanden, deres kunst, til den skabende proces, og hvor ensomt livet kan føles, også selvom man er to. Dog må jeg indrømme, at jeg i denne roman manglede den samlende overordnede fortælling, de forskellige kapitler kom til at stå lidt og flagre, og det er ærgerligt, for jeg ville gerne have fulgt de to kvinder lidt tættere på deres rejse ud i livet.

Bogblogger.dk har tidligere dykket ned i Tove Janssons litteratur, og anmeldelserne kan findes her.

Tove Jansson, Ærligt spil, oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, Gyldendal 2023, 132 sider.

 

Der er lukket for kommentarer.