// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Volker Weidermann: Manden og havet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Volker Weidermann: Manden og havet

Skrevet af den 29. oktober 2023 – 05:04Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Mette Hermann fra Instagramprofilen @bog.dag.bog

I ‚ÄĚManden og havet‚ÄĚ fort√¶ller den tyske litteraturhistoriker Volker Weidermann om familien Mann og Thomas Manns forfatterskab. I fokus er Manns v√¶rker og som et gennemg√•ende ledemotiv anvendes havet i beretningen om Mann selv og hans v√¶rker.

‚ÄĚManden og havet‚ÄĚ er s√•ledes b√•de historien om den kendte k√łbmandsfamilie Mann fra L√ľbeck og Thomas Manns forfatterskab, hvor v√¶rker som fx ‚ÄĚBuddenbrooks‚ÄĚ, ‚ÄĚD√łden i Venedig‚ÄĚ og ‚ÄĚMario og tryllekunstneren‚ÄĚ foldes ud og behandles med fokus p√• havets betydning i b√•de v√¶rkerne og Manns liv, da romanerne blev skrevet. Weidermann brillierer med b√•de ubesv√¶ret fort√¶llelyst og et stort indblik i Thomas Manns liv og litter√¶re virke. Det er original og interessant l√¶sning.

For Thomas Mann repr√¶senterede havet fra barnsben af et sted, man kunne v√¶re fri; et sted, hvor borgerskabets normer og forventninger ingen rolle spillede, og hvor man kunne v√¶re sig selv, et frit jeg. Samtidig repr√¶senterede det for Mann ogs√• en udl√¶ngsel og en d√łdsl√¶ngsel som v√¶rende et sted, hvor man kunne opsluges og forsvinde, hvor ting kunne opl√łses.

‚ÄĚManden og havet‚ÄĚ er sp√¶ndende l√¶sning, og vi kommer langt omkring i fort√¶llingen om Mann. Vi h√łrer om opv√¶ksten i L√ľbeck, om rivaliseringen med broren, den dr√łmmende mor, der med sine brasilianske r√łdder ikke passer ind i det traditionsbundne tyske borgerskab, om Thomas Manns homoseksualitet, som han hele livet igennem undertrykker. Vi h√łrer om det litter√¶re gennembrud, √¶gteskabet med Katia, eksil√•rene i USA, og frem for alt h√łrer vi om hans v√¶rker og de mange referencer til havet, der er at finde i dem. Det fungerer v√¶ldigt godt og bidrager med mange nye perspektiver p√• forfatterskabet. Weidermanns udl√¶gning af forfatterskabet suppleres rundh√•ndet med citater b√•de v√¶rker, dagb√łger og diverse korrespondancer.

Weidermann skriver med en let og underholdende pen, og formidlingen af forfatterskabet lykkes til fulde. Med sin originale vinkel p√• portr√¶ttet af Thomas Mann er det b√•de en bog for garvede Mann-l√¶sere og for nye l√¶sere, der √łnsker et overblik over forfatterskabet.

Og har man efter endt l√¶sning lyst til mere, kan s√¶rligt Thomas Mann fort√¶lling ‚ÄĚTonio Kr√∂ger‚ÄĚ eller mesterv√¶rket ‚ÄĚBuddenbrooks‚ÄĚ varmt anbefales. Absolutte must reads p√• klassikerlisten.

Volker Weidermann, Manden og havet, Turbine, August 2023, 216 sider

Der er lukket for kommentarer.