// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lena Andersson: Koryfæerne. En konspirationsroman
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lena Andersson: Koryfæerne. En konspirationsroman

Skrevet af den 12. oktober 2023 – 05:54Ingen kommentarer

Kan det virkelig være rigtigt, at det var ledende svenske socialdemokrater, der konspirerede og arrangerede mordet på partiets statsminister Oluf Palme i februar 1996? Det er tesen i Lena Anderssons provokerende og stærkt underholdende roman.

I ’Koryfæerne’ hedder den dræbte statsminister Carl Stjärne, og resten af persongalleriet har også fået nye navne, men det er nemt at placere, hvem der er hvem i polititoppen, partiet og efterretningstjeneste, samt naturligvis Palmes kone.

Handlingen udspilles i det fiktive land Thule, hvor journalisten Roger Lilja 20 år efter mordet på statsministeren skal skrive en artikel om efterforskningen og det drab, der har reddet nationen som en mare lige siden.

Lilja støder på en pensioneret samisk jurist, Nils Niia, der har fået fingrene i en bunke hemmeligstemplede dokumenter om sagen, og han fører Lilja ind i et tæt sammenvævet spindelvæv af løgne, bedrag og magtmisbrug. Han kan ikke give journalisten uigendrivelige beviser med kilder, men han er forførerisk i sin opbygning af tesen og logikken bag drabet den pågældende februar aften.

Hans konspiratoriske tese er, at statsministeren blev likvideret på grund af hans stærkt naive og farlige, ja nærmest landsforræderiske, illusioner om, at Sovjetunionen kan transformeres til et socialdemokratisk velfærdssamfund, og at dette faktisk også vil ske i USA, fordi det må bryde sammen blandt andet på grund af de store klasseforskelle. Dette verdenssyn har ifølge stærke kræfter i efterretningsvæsnet og Socialdemokratiet gjort statsministeren til en markant sikkerhedspolitisk belastning, og da han ikke kan omvendes, men tværtimod fortsætter dialogen og de hemmelige møder med sovjetiske politikere og magthavere, så må han fjernes.

Virkelighedens ledende efterforsker af Palmemordet hed Hans Holmer, og i romanen er han blevet til den kyniske Rolf Utterström, som efterforsker uden at efterforske og går så langt som til at skjule mordvåbnet i sin lejlighed.

Det kan lyde plat og fortænkt, men ’Koryfæerne’ er overbevisende fortalt og beskrevet. Ikke fordi man hopper på Anderssons teori, men mere fordi bogen bliver en universel fortælling om, hvad der sker i magtens inderste cirkler, hvordan man tænker i forhold til magt, og hvor langt man kan gå for at bevare den. Og så er den vidnesbyrd om, hvordan man samtidig undgår at få ansvaret for de ugerninger, man måtte være en del af som magthaver.

Lena Andersson: Koryfæerne – en konspirationsroman. Politikens Forlag, august 2023. 237 sider, oversat af Jesper Klint Kistorp.

Der er lukket for kommentarer.