// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » David Downing: Stettiner Bahnhof
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

David Downing: Stettiner Bahnhof

Skrevet af den 22. september 2023 – 05:54Ingen kommentarer

November 1941. Nazityskland har invaderet det m√¶gtige sovjetrussiske rige, og stormer frem. Men kulde og sammenbidte sovjetiske styrker begynder at volde problemer. Engelske fly bomber tyske byer. Tyskere lever i stigende grad med begr√¶nsninger og mangler, og fattigdommen lurer. J√łderne begynder at forsvinde, deporteres til Gud ved hvor. Og hvad med Japan og USA ‚Äď er de p√• vej ind i krigen?

Dette er bagt√¶ppet for David Downings ‚ÄôStettiner Bahnhof‚Äô med den amerikansk-engelske journalist John Russell som hovedperson. Han er veteran fra 1. Verdenskrig, bor i Berlin med sin k√¶reste Effi, som er succesfuld skuespiller, og s√• sin teenages√łn, der i stigende grad bliver engageret nazist.

Det er ikke nemt at være journalist i krigstidens Berlin. Ikke hvis man er interesseret i at formidle et sandfærdigt billede i hvert fald. Russell går til pressebriefinger, hvor ledende nazister tegner stærkt parodiske billeder af tingenes tilstand, og alt hvad journalisterne skriver og sender til hjemlandets medier har været under censurens strenge lup.

Russel har sv√¶rt ved at bevare sin selvrespekt og k√¶mper for at finde ud af, hvad der sker med j√łderne, der forsvinder. Og da han kommer p√• sporet af en anden stor historie, skal han pludselig tage sig i agt. Magtfulde amerikanske olieproducenter vil gerne forts√¶tte deres lukrative forretninger med Tyskland p√• trods af krigen ‚Äď som USA vel at m√¶rke ikke er blevet en del af endnu. Men firmaerne kan se, hvad vej vinden bl√¶ser, og de foretr√¶kker, at samhandlen ikke bliver offentlig kendt. Og i hvert fald ikke fordi en luset journalist snuser rundt i noget, han b√łr holde sig langt fra.

Russel har dog sine kilder, for han er godkendt af nazistiske myndigheder til at lave en artikelserie om, hvad ‚Äúalmindelige tyskere‚ÄĚ mener. Ironisk nok bliver han betalt for at skrive serien af Sovjetunionen, der s√łger informationer om dagliglivet i Tyskland. Samtidig videregiver han information til britiske og amerikanske efterretningstjenester parallelt med, at han g√łr sm√• tjenester for den kommunistiske undergrundsbev√¶gelse. S√• Russel er hvirvlet ind i et net af l√łgne, bedrag og r√¶nkespil, hvor selv sm√• fejltrin kan f√• ham i Gestapos torturkammer eller udl√łse snigmord.

‚ÄĚStettiner Bahnhof‚ÄĚ skriver sig p√• fornem vis ind i serien af sv√¶rt underholdende og st√¶rkt fortalte agent- og spionromaner, som man kender fra John le Carr√©, Mick Herron og Eric Ambler. Og p√• dansk er der kommet to b√łger mere i samme serie: ‚ÄĚBahnhof Zoo‚ÄĚ og ‚ÄĚSchlesischer Bahnhof‚ÄĚ. De skal l√¶ses!

David Downing: Stettiner Bahnhof. Forlaget Solidaritet, 346 sider. Oversat af Niels Fr√łlich. Juli 2023

Der er lukket for kommentarer.