// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Downing: Stettiner Bahnhof
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

David Downing: Stettiner Bahnhof

Skrevet af den 22. september 2023 – 05:54Ingen kommentarer

November 1941. Nazityskland har invaderet det mægtige sovjetrussiske rige, og stormer frem. Men kulde og sammenbidte sovjetiske styrker begynder at volde problemer. Engelske fly bomber tyske byer. Tyskere lever i stigende grad med begrænsninger og mangler, og fattigdommen lurer. Jøderne begynder at forsvinde, deporteres til Gud ved hvor. Og hvad med Japan og USA – er de på vej ind i krigen?

Dette er bagtæppet for David Downings ’Stettiner Bahnhof’ med den amerikansk-engelske journalist John Russell som hovedperson. Han er veteran fra 1. Verdenskrig, bor i Berlin med sin kæreste Effi, som er succesfuld skuespiller, og så sin teenagesøn, der i stigende grad bliver engageret nazist.

Det er ikke nemt at være journalist i krigstidens Berlin. Ikke hvis man er interesseret i at formidle et sandfærdigt billede i hvert fald. Russell går til pressebriefinger, hvor ledende nazister tegner stærkt parodiske billeder af tingenes tilstand, og alt hvad journalisterne skriver og sender til hjemlandets medier har været under censurens strenge lup.

Russel har svært ved at bevare sin selvrespekt og kæmper for at finde ud af, hvad der sker med jøderne, der forsvinder. Og da han kommer på sporet af en anden stor historie, skal han pludselig tage sig i agt. Magtfulde amerikanske olieproducenter vil gerne fortsætte deres lukrative forretninger med Tyskland på trods af krigen – som USA vel at mærke ikke er blevet en del af endnu. Men firmaerne kan se, hvad vej vinden blæser, og de foretrækker, at samhandlen ikke bliver offentlig kendt. Og i hvert fald ikke fordi en luset journalist snuser rundt i noget, han bør holde sig langt fra.

Russel har dog sine kilder, for han er godkendt af nazistiske myndigheder til at lave en artikelserie om, hvad “almindelige tyskere” mener. Ironisk nok bliver han betalt for at skrive serien af Sovjetunionen, der søger informationer om dagliglivet i Tyskland. Samtidig videregiver han information til britiske og amerikanske efterretningstjenester parallelt med, at han gør små tjenester for den kommunistiske undergrundsbevægelse. Så Russel er hvirvlet ind i et net af løgne, bedrag og rænkespil, hvor selv små fejltrin kan få ham i Gestapos torturkammer eller udløse snigmord.

”Stettiner Bahnhof” skriver sig på fornem vis ind i serien af svært underholdende og stærkt fortalte agent- og spionromaner, som man kender fra John le Carré, Mick Herron og Eric Ambler. Og på dansk er der kommet to bøger mere i samme serie: ”Bahnhof Zoo” og ”Schlesischer Bahnhof”. De skal læses!

David Downing: Stettiner Bahnhof. Forlaget Solidaritet, 346 sider. Oversat af Niels Frølich. Juli 2023

Der er lukket for kommentarer.