// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nicklas Brendborg: Vanedyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Videnskab

Nicklas Brendborg: Vanedyr

Skrevet af den 11. december 2023 – 05:51Ingen kommentarer

Tænk hvis lærebøger var sådan her. Videnskab pakket ind i super god historiefortælling. Nicklas Brendborg har knækket koden til at lære os dødelige nogle meget komplicerede ting på en virkelig god og sjov måde. Han gjorde det med bestselleren Gopler ældes baglæns, der er udgivet i 27 lande, og han gør det med denne udgivelse.

Det har rytme, når man læser. Det glider. Det er nemt at forstå, selvom det er kompliceret stof.

Vanedyr handler om superstimuli-industrierne, fx fødevare- og medicinalbranchen, pornoindustrien eller sociale medier, der tjener styrtende med penge på at sælge afhængighedsskabende mad, medicin og underholdning.

Folkene bag disse pengemaskiner får forsket i, hvordan man rammer det ”bliss point”, hvor man får mennesker til at spise mere, købe mere og i det hele taget forbruge meget mere end vores kroppe og sind kan holde til. Fordi det er money in the bank.

Han kommer ind på, hvordan selv det mest standhaftige og selvkontrollerede menneske bliver udfordret, fordi hjernen er indrettet som den er, og det er noget, producenter af superstimuli spekulerer i.

Han taler også om fænomenet desensibilisering, der går ud på, at jo mere du bliver udsat for en bestemt stimuli, jo mindre følsom bliver du overfor det. Kroppen har en fantastisk (eller skræmmende) egenskab til at tilpasse sig og der skal mere og mere til for at opnå samme fornøjelse. Det er derfor en alkoholiker kan drikke mængder, som ville slå andre omkuld. Eller stofmisbrugere løbende har brug for større mængder for at opnå samme effekt. Tilpasningen af hjernen går stærkt og for at opnå den belønning, hjernen sender ud ved indtagelse af superstimuli, skal der indtages eller forbruges mere og mere.

Det er naturligvis stærkt problematisk. Vi mennesker bliver federe og federe og antallet af misbrugere stiger voldsomt. Har du set Dopesick på Netflix, som han også refererer til i bogen, ved du præcis, hvad der er tale om.

Men selvom de fleste af os kan se, hvor uetisk og problematisk det er, at fx medicinalindustrien kan forvandle helt almindelige mennesker til levende zombier med deres præparater, så ender diskussioner om emnet ofte ud i semantik i stedet for substans, hvilket afsporer debatten fuldstændig.

Det er en fantastisk bog og den har været samtaleemnet over frokosten på arbejdet, lige siden jeg gik i gang.

Læs den. Læs den for pokker.

Nicklas Brendborg, Vanedyr, Grønningen 1, oktober 2023, 300 sider.

Der er lukket for kommentarer.