// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pip Williams: De glemte ords bog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Pip Williams: De glemte ords bog

Skrevet af den 9. juli 2023 – 07:17Ingen kommentarer

Oxford English Dictionary. Det tog 71 år fra det blev foreslået at udgive den til sidste bind forelå i 1928. Et autoritativt værk med definationer på alle engelske ord – eller næsten alle. For som alt andet er det et værk, der er præget af sin tid og af dem, der udgav det: hvide mænd af eliten.

Essy vokser op mere eller mindre i Skriptoriet, hvor hendes far arbejder sammen med redaktøren James Murray og flere andre om at udvælge og definere de ord, der skal med i ordbogen. Som lille kravler hun rundt under bordene, men hun er nysgerrig og begavet, og de mange ord fascinerer hende. En dag opdager hun, at det ikke er alle ord, der er plads til i ordbogen. Det er en ordbog for skrevne ord, for mænds ord, for riges ord.

Det vækker hendes interesse, lidt fordækt i begyndelsen, og hun begynder at samle på de ord, der ikke er plads til i ordbogen. Ord fra kvindernes verden. Ord, der betyder noget forskelligt for mænd og kvinder. Ord der kun bruges af de fattige og uuddannede. Tjenestefolkenes ord. De prostitueredes ord.
Samtidig er hun blevet en ung kvinde, og hun opdager at der er en verden uden for det lidt støvede akademiske miljø i Oxford. En verden hvor kvinder kræver stemmeret. En verden hvor kvinder kan drømme om andet end ægteskabet.

En verden der bryder i brand i 1914, da første verdenskrig bryder ud og Oxford tømmes for unge mænd.
De glemte ords bog er en letlæst og interessant roman om ord og vores forståelse af ord. Det er også en roman om kvinders kamp for at få deres egen plads i ikke bare historiebøgerne, men også ordbøgerne. På den måde er det en meget relevant roman, også i vores tid. Alligevel er det en sært tandløs roman, der ender med at blive mere hyggelig end en protest mod den uretfærdighed der var kvindernes og de fattiges lod. Essy er for udflydende som hovedperson, og jeg savner ærlig talt noget mere kant og skarphed. De glemte ords bog havde ideen og potentialet til at blive rigtig god, men så bliver det alligevel alt for meget feel-good og alt for lidt indignation.

Når det er sagt, så skal oversætter Mette Wigh Tvermoes have ros for de valg, hun har gjort om præsentationen af de engelske ord og udtryk. Det fungerer rigtig godt, og giver mening!

Pip Williams: De glemte ords bog. 497 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Mette Wigh Tvermoes, udkom 15. juni 2023

Der er lukket for kommentarer.