// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Elisabeth Jessen: Hjemsted
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Elisabeth Jessen: Hjemsted

Skrevet af den 11. juli 2023 – 05:20Ingen kommentarer

Hvilken side er du på? Hvem holder du med? Og hvilke konsekvenser får dit valg for dit liv?

Anna Elisabeth Jessen har, som der står i pressematerialet til Hjemsted skrevet en sønderjysk skæbnefortælling, og en skæbnefortælling af høj klasse og standart er det. Det er interessant at følge, hvordan valg, der er truffet i ungdommen, kan blive ved med at få konsekvenser for det liv, man lever. Hvordan man gang på gang må stå ansigt til ansigt med konsekvenserne af et givent valg.

I Hjemsted følger vi de tre personer Peter, Johannes og Margrethe fra 2. Verdenskrigs begyndelse og helt frem til i dag. Deres liv vikler sig ind i hinandens, der er forelskelse, men også deres individuelle værdier og normer bliver sat på prøve. Den 9. april 1940 er en skelsættende dag for Danmark, og det bliver det også for de 3 unge mennesker, for der træffer de et valg, som kommer til at få betydning for hele deres levede liv. Skolelærerinden Margrethe går ind i modstandsbevægelsen. Johannes er skuffet over den manglende danske modstand og vælger at gå i tysk krigstjeneste. Peter, som kommer fra en ’blandet’ familie, kommer til at hjælpe de tyske tropper lidt den 9. april, – en handling som kommer til at martre ham hele livet igennem.

Vi følger dem gennem krigsårene, men også efter krigens slutning, hvor de hver især skal forsøge at få skabt en almindelig hverdag. Men skuffelse, lig i lasten, og fængselsophold får betydning for de forhold, de nu kan træde ind i, og deres fortid får betydning for de mennesker, som de møder og stifter familie med, – fortidens handlinger bliver desværre ved med at trække tråde.

Og som et underlæggende spor igennem hele romanen viser Anna Elisabeth Jessen, at det er så let at tale om værdier og normer på et højt intellektuelt niveau, men når pludselig de skal føres ud i livet, så er det sværere. Det bliver svært og hårdt, når ens erfaringer pludselig modbeviser ens overbevisning, – ja, hvad sker der, når man ser sig selv forelske sig i en tidligere ss-officer?

Anna Elisabeth Jessen fremragende roman Hjemsted synes ikke at have fået den omtale, som den har fortjent, og det, synes jeg, er ærgerligt, for det er en velskrevet roman, som man vitterligt bliver grebet af. Dertil taler den også ind til folkesjælen i 2023, hvor krigen hærger i Europa, for hvilken side skal vi stille os på? Og er der overensstemmelse mellem vores værdier og normer og så vores handlen og ageren?

Jeg har stadig Anna Elisabeth Jessens Om hundrede år til gode, men mon ikke den skal ned fra hylden og læses denne sommer i det sønderjyske?

Anna Elisabeth Jessen; Hjemsted; Gyldendal; 2023; 460 sider.

Der er lukket for kommentarer.