Annie Ernaux: Den unge mand
Annie Ernaux indleder et forhold til en 30 år yngre studerende, og han er, som bogens titel fortæller, en ung mand. På de små 37 sider med meget stor skrift, som bogen er, lister Annie Ernaux de mange udfordringer, der kan være i dette forhold op. Hun fortæller om, hvordan hun holder sig lidt i baggrunden, når han møder bekendte på gaden. Hvordan der bliver set på dem, når de er ude at spise, hvordan folk er ved at få maden i den gale hals, da det går op for dem, at de ikke er mor og søn, men derimod et kærestepar.
Hun beretter også om, hvor givende det er at få lov til at opleve livet igennem et ungt menneskes prisme, at få lov til at gøre ting om igen, nu hvor hun har penge til noget, hun ikke havde, da hun selv var ung. Men hun ser også, hvordan hun som den voksne, den uddannede, velbemidlede kommer til at bruge sin magtposition til at styre tingene i sin egen retning. ”Jeg havde magtpositionen, og jeg brugte de våben magten gav mig, selv om jeg godt vidste hvor skrøbelig den var i et kærlighedsforhold.”
Den unge mand er på kun 37 sider, og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal kalde den? En novelle? En kortroman? Et essay? Jeg sidder uforløst efter at have læst de få sider. Der er fine og gode betragtninger i bogen, men den er også noget flad, og den yder ikke hendes forfatterskab ære. I bogen kommer hun ind på den illegale abort, som hun fået foretaget, som hun på blændende vis skriver om i Hændelsen, og måske var mødet med den unge mand fødselshjælperen til, at den bog kunne skrives? I så fald har ordene sin berettigelse, men skulle de udgives?
Hvis man vil i gang med at læse Annie Ernauxs forfatterskab, så er det ikke her, med Den unge mand, man skal begynde, for det virker lidt som venstrehåndsarbejde og en bestillingsopgave, som nok havde gjort sig bedst ved at være blevet i skuffen eller være blevet udfoldet noget mere!
Annie Ernaux modtog i 2022 Nobelprisen i Litteratur.
Annie Ernauxs tidligere bøger er også anmeldt på bogblogger.dk.
Annie Ernaux; Den unge mand; oversat af Lilian Munk Rösing & Birte Dahlgreen; Gads Forlag; 2023; 37 sider;