// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Annie Ernaux: Den unge mand
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Annie Ernaux: Den unge mand

Skrevet af den 16. november 2023 – 05:19Ingen kommentarer

Annie Ernaux indleder et forhold til en 30 √•r yngre studerende, og han er, som bogens titel fort√¶ller, en ung mand. ¬†P√• de sm√• 37 sider med meget stor skrift, som bogen er, lister Annie Ernaux de mange udfordringer, der kan v√¶re i dette forhold op. Hun fort√¶ller om, hvordan hun holder sig lidt i baggrunden, n√•r han m√łder bekendte p√• gaden. Hvordan der bliver set p√• dem, n√•r de er ude at spise, hvordan folk er ved at f√• maden i den gale hals, da det g√•r op for dem, at de ikke er mor og s√łn, men derimod et k√¶restepar.

Hun beretter ogs√• om, hvor givende det er at f√• lov til at opleve livet igennem et ungt menneskes prisme, at f√• lov til at g√łre ting om igen, nu hvor hun har penge til noget, hun ikke havde, da hun selv var ung. Men hun ser ogs√•, hvordan hun som den voksne, den uddannede, velbemidlede kommer til at bruge sin magtposition til at styre tingene i sin egen retning. ‚ÄĚJeg havde magtpositionen, og jeg brugte de v√•ben magten gav mig, selv om jeg godt vidste hvor skr√łbelig den var i et k√¶rlighedsforhold.‚ÄĚ

Den unge mand er p√• kun 37 sider, og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal kalde den? En novelle? En kortroman? Et essay? Jeg sidder uforl√łst efter at have l√¶st de f√• sider. Der er fine og gode betragtninger i bogen, men den er ogs√• noget flad, og den yder ikke hendes forfatterskab √¶re. I bogen kommer hun ind p√• den illegale abort, som hun f√•et foretaget, som hun p√• bl√¶ndende vis skriver om i H√¶ndelsen, og m√•ske var m√łdet med den unge mand f√łdselshj√¶lperen til, at den bog kunne skrives? I s√• fald har ordene sin berettigelse, men skulle de udgives?

Hvis man vil i gang med at læse Annie Ernauxs forfatterskab, så er det ikke her, med Den unge mand, man skal begynde, for det virker lidt som venstrehåndsarbejde og en bestillingsopgave, som nok havde gjort sig bedst ved at være blevet i skuffen eller være blevet udfoldet noget mere!

Annie Ernaux modtog i 2022 Nobelprisen i Litteratur.

Annie Ernauxs tidligere b√łger er ogs√• anmeldt p√• bogblogger.dk.

Annie Ernaux; Den unge mand; oversat af Lilian Munk Rösing & Birte Dahlgreen; Gads Forlag; 2023; 37 sider;  

Der er lukket for kommentarer.