// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johanne Lykke Naderehvandi: Rød sol
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Johanne Lykke Naderehvandi: Rød sol

Skrevet af den 7. november 2023 – 06:05Ingen kommentarer

”Det er altid et varsel når noget glemt dukker op på uventede steder.”

Hvordan vil du reagere, hvis tre børn pludselig ringer på din dør? Formentlig ringe til myndighederne. Men hvad så hvis der pludselig er opstået brand i det område, du befinder dig i, og myndighederne ikke kan komme til dig, og du heller ikke kan komme til dem?

Det er den problemstilling, som kæresteparret India og Kallas står i, da de en sen aften oplever, at tre børn ringer på barndomsvenindens hus ved havet.

Børnene kommer ind og overnatter, og India og Kallas knytter sig mere og mere til dem. De kommer næsten til at opføre sig, som var det deres børn, og deres kæresteforhold sættes under lup. Havde de egentlig på noget tidspunkt tænkt, at de skulle blive forældre? Måske ikke, men der er noget mystificerende og beroligende i at kigge ind på et værelse, hvor tre børn ligger helt roligt og sover. India og Kallas hører mere og mere af børnenes historie, og der opstår en omsorg og en kærlighed, som India og Kallas ikke før har kendt til. Men børnene kan jo ikke blive hos dem, der må være nogle forældre, der savner dem, – eller er der? Og behøver man vitterligt at kontakte myndighederne? Kan man ikke bare leve sammen som denne lidt mærkelige og finurlige familie?

Rød sol er en på mange måder dyster, melankolsk og gotisk bog. Der ligger i hver scene og i hver sætning et foruroligende mørke. Et mørke som får mig til at tænke på Bram Stokers Dracula. Der er noget ildevarslende på vej, noget ukendt, som det kan være svært at få greb om, både som karakter i selve bogen, men også som læser. Uroen og mørket hviler i og omkring personerne. Man sidder hele tiden med en fornemmelse af, at der er noget dystert på færde, noget ufortalt, en fornemmelse af en grum fortid, som for det meste kun antydes, men som der også løftes lidt af sløret for.

Rød sol er en foruroligende bog, som emmer af melankoli og mørke, som de svenske forfattere er dygtige til at skrive frem. En bog det kan være svært at blive færdig med, og som stiller flere spørgsmål, end den giver svar, – men det er der jo en uro og et ubehag i også.

Bogblogger.dk har tidligere anmeldt Strega; som var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2021.

Johanne Lykke Naderehvandi; Rød sol, oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen; Gads Forlag; 2023; 300 sider.

Der er lukket for kommentarer.