// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johanne Lykke Holm: Strega
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Johanne Lykke Holm: Strega

Skrevet af den 2. november 2021 – 07:50Ingen kommentarer

Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2021 for Sverige.

Et moderne folkeeventyr, der grumt blander uskylden hos unge kvinder med sorg og død. En gruppe unge kvinder oplæres til at være stuepiger på et hotel i bjergene. Stedet er øde, her er kun hotellet, et nonnekloster og en lille landsby for foden af en bjergbane. Der er ingen gæster, men som tjenerstaben i et forbandet slot reder de hver eneste dag senge, ingen sover i, gør rent hvor ingen har været og laver mad, ingen spiser. Der er kun dem selv og et par kvindelige ledere.

I denne drømmeverden lever, sover og spiser de sammen i et symbiotisk forhold, hvor de langsomt overtager hinandens drømme og tanker. Indtil der pludselig en dag skal være fest på hotellet med rigtige, ægte gæster – og en af pigerne forsvinder sporløst.

Trods denne voldsomme begivenhed er Strega ingen krimi. Det er snarere en roman, der beskriver unge kvinder i et næsten drømmeagtigt univers. Det er en gotisk roman med afsæt i de gamle folkeeventyr i en kvindelig udgave, hvor det hele sitrer under overfladen af dunkle myter med erotiske undertoner.

Johanne Lykke Holm skriver smukt og lidt foruroligende, og Strega er svær at blive klog på. Det er en roman tung af betydninger, men også en roman der er båret af stemninger og følelser, og ikke af plot eller dialog. En roman, der inviterer til at farve håret sort og lede efter ansigter bag vinduerne og som især yngre kvinder vil finde interessant.

Johanne Lykke Holm: Strega. 178 sider, Gads forlag. Oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen, udkom 8. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.