Frída Ísberg: Mærket
Gæsteanmeldelse af Anna Sofie Vedersø Larsen
Mærket af islandske forfatter Frída Ísberg foregår i en nær fremtid i Reykjavik på Island. Titlen Mærket henviser til den empatitest som er i gang med at blive indført af politikerne på Island. I romanen veksler vi mellem at følge fire forskellige menneskeskæbner; Vetur, Eyja, Olafur & Tristan og deres oplevelser af, hvordan ”mærket” er med til at påvirke deres liv og hverdag.
Vi følger Vetur som arbejder på en skole, har bestået sympatitesten og oplever at blive forfulgt af en ekskæreste, som ikke har bestået testen – endnu. Eyja arbejder i en større virksomhed, har taget testen, men dumper og oplever på egen krop, konsekvenserne ved ikke at få mærket. Olafur kæmper for at få indført mærkningen for hele befolkningen og Tristan kæmper i mod – og bliver billedet på – de konsekvenser og skader mærkningen kan give.
Vi lærer igennem romanen, at mærkningen til en start er forbeholdt den lovgivende, dømmende og udøvende magt – men at testen spreder sig til resten af samfundet og at vores fire hovedpersoner nu lever i et samfund, som er begyndt at opdele befolkningen i de mærkede og de umærkede. Der er arbejdspladser som kun ansætter mærkede personer, lige som at der er hele boligområder – hvor du skal have taget og bestået empatitesten for at bo. Til de mennesker der bliver målt under standard i testen, tilbydes der behandling – så ens empati kan forbedre sig.
Gennem fortællingen bliver vi klogere på de tanker der har ligget til grund for, hvorfor man har planer om at indføre mærkningen. Men der sættes lige så mange refleksioner i gang hos en selv. Kan man via en empatitest sikre at mennesker med såkaldt afvigende karakter bliver opdaget og får tilbudt behandling? Hvem bestemmer hvornår et menneske har nok empati? Kan man forebygge at mennesker begår uhensigtsmæssige handlinger og kan man udpege hvilke mennesker, det er der vil komme til at gøre dette?
Romanen er derfor ikke kun en gode læseoplevelse, men er også med til, på fineste vis, at sætte spot på nutidige diskussioner i vores samfund – og det er svært ikke at komme til at drage paralleller, til initiativer vi allerede kender i dag.
Frída Ísberg har begået en roman som ikke blot er læseværdig, men som også sætter tanker og refleksioner i gang om, hvilke mennesker der er plads til i vores samfund og om det ikke er en del af at være menneske, at have brister.
Frída Ísberg, Mærket, Gyldendal, 272 sider, Maj 2023, Oversat af Kim Lembek